Valikko
 

Lehtijuttuja vuosien varrelta

Työ meni Kiinaan

Suomalaisyritykset ovat luoneet Kiinaan yli 40 000 työpaikkaa. Suomessa samat yritykset palkkasivat niukasti uutta väkeä.

Teksti: Tuomo Björksten. Julkaistu Suomen Kuvalehdessä 8.6.2007.

Kiinassa toimivat suomalaisyritykset työllistävät nykyään Suomessa nelisen tuhatta työntekijää vähemmän kuin Kiina-ilmiön käynnistyessä. Tieto käy ilmi Suomen Kuvalehden tekemästä tutkimuksesta.

Tutkitut suomalaisyritykset työllistävät Kiinassa noin 40 000 ihmistä. Kasvu on nopeaa, vuodessa työntekijöitä on palkattu noin 10 000 lisää.

Suurimpia työllistäjiä Kiinassa ovat Perlos, Elcoteq, Salcomp, Nokia ja Kone. Kolme ensimmäistä ovat vähentäneet rajusti työpaikkoja koto-Suomessa, Salcomp on siirtänyt lähes kaikki työpaikkansa muualle. Elcoteq on siirtämässä myös pääkonttorinsa pois Suomesta.

Vain Nokia on selvästi kasvattanut työntekijöidensä määrää Suomessa sen jälkeen kun se käynnisti toimintansa Kiinassa 1985. Kone taas aloitti Kiinan valloituksen 1996. Sen jälkeen yhtiön työntekijämäärä Suomessa on laskenut - mutta vain hieman.

Kiinan lähteneistä yrityksistä eniten uutta väkeä ovat Suomessa palkanneet Nokia ja Tietoenator, molemmat noin 2 200 työntekijää. Prosenteilla mitattuna mestarityöllistäjä on hitsauslaiteyhtiö Kemppi. Se aloitti Kiinassa 1998 ja on sen jälkeen tuplannut työntekijämääränsä myös Suomessa.

Suomessa kyselyn yritykset työllistävät yhteensä vajaa 115 000 ihmistä.


Lue myös:

Meidän aikamme Amerikka

Näin tutkimus tehtiin