Valikko
 

Lehtijuttuja vuosien varrelta

Perussuomalaiset lopetti EU:n vastustamisen

Kampanja: Puolueen vaalitilaisuudessa Tampereella kävi 100 ihmistä 20 minuutissa

Teksti: Tuomo Björksten. Julkaistu Aamulehdessä Asiat-liitteessä 21.11.2010.

Perussuomalaiset ei vastusta enää EU-jäsenyyttä. Uusi linjaus kävi useaan otteeseen ilmi puolueen vaalitilaisuudessa Tampereella.

Sdp:stä eronnut ja perussuomalaisten "vaalityömieheksi" nimetty Matti Putkonen kertoi, että puolueen tavoitteena on nyt kerätä mahdollisimman paljon hyötyä Suomelle unionin jäsenyydestä. Puolueen jäsenet eivät tosin jää myöskään itkemään, jos unioni sattuisi kaatumaan esimerkiksi Kreikan tai Irlannin talousongelmien takia.

- Kuka on Suomessa puolustanut eniten EU:n perussopimusta? Perussuomalaiset ja Sauli Niinistö (kok), Putkonen analysoi.

- Perussopimuksessa sanotaan, että kukin vastaa omasta taloudestaan, Putkonen muistutti.

Kritiikki Irlannin ja Kreikan huoletonta taloudenpitoa kohtaan on satanut hyvin perussuomalaisten laariin, mutta muistaako kukaan enää ensi kevään vaaleissa asiaa?

- Ei Suomen kansa niin lyhytmuistinen ole. Se ei unohdu, vastasi Laila Koskela, puolueen eduskuntavaaliehdokas ja Tampereen kaupunginvaltuutettu.

Putkonen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) arvioivat lauantaina, että Irlanti ei jää viimeiseksi avustettavaksi.

Soppa kävi kaupaksi

Puolueen vaalitilaisuudessa lauantaina Tampereella kävi huomattavan paljon väkeä. Tapahtuma oli taktisesti sijoitettu vilkkaalle Tammelantorille. Sinikka Huovinenkin kävi hakemassa tietopakettia perussuomalaisista, koska pitää puolueen puheenjohtajaa Timo Soinia suosikkinaan.

Aamukymmeneltä alkaneen tapahtuman ensimmäisten 20 minuutin aikana noin sata ihmistä kävi maistamassa soppaa ja kuuntelemassa perussuomalaisten ehdokkaiden vaalipuheita. Arviota kävijöiden määrästä voidaan pitää luotettavana, koska se on peräisin puolueeseen kuulumattomalta pitopalveluyrittäjä Pekka Kauttoonilta. Kauttoon oli tilattu huolehtimaan soppatarjoilusta.

Hernekeittoa oli varattu yhteensä 500 annosta. Kauttoon kertoi aloittaneensa valmistelut edellisiltana ja heränneensä viiden aikaan aamulla keittämään soppaa.

"Me hämmennämme"

- Aluksi meille naurettiin, sitten meitä vastustettiin ja nyt ollaan hämmentyneitä, analysoi puolueen eduskuntavaaliehdokas, Tampereen kaupunginvaltuutettu Tiina Elovaara, 23.

Perussuomalaisten kannatus tuoreimmassa, MTV3:n teettämässä gallupissa oli melkein 15 prosenttia. Suosio on saanut puolueen aktiivit varovaisiksi.

- Jokainen asia on tarkkaan punnittava, sanoi Putkonen.

Puolueella ei ole varaa jakaa kevyitä lausuntoja mediassa tai luvata liikoja. Se tosin luvataan jo nyt, että puolue haluaa seuraavaan hallitukseen.

- Ei tämä helppo tilanne ole. Nyt mitataan, kestääkö meillä pää, Elovaara lisäsi.


Perussuomalaiset on tätä mieltä

Sdp: Paratiisi- ja unelmapuheet ovat aika korkealle asetettuja tavoitteita.

Rikollisuus: Ulkomaiset rosvot rajan taakse.

Harmaa talous: Lisätään kontrollia.

Nato: Hyödyt ja haitat tulisi punnita ennen jäsenyyttä.