Valikko
 

Lehtijuttuja vuosien varrelta

Hiihtoliitto toi Suomeen laitonta venäläistä rokotetta

Doping: Lääkäri Mäkelän mukaan maajoukkuehiihtäjiä nesteytettiin liiallisen alkoholinkäytön takia

Teksti: Tuomo Björksten ja Kati Pehkonen. Julkaistu Aamulehdessä 24.5.2011.

Ortopedi Pirkka Mäkelä ei ehkä arvaa, mitä tuli vahvistaneeksi Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina. Mäkelä kertoi leikkaavan kirurgin täsmällisyydellä, että Hiihtoliitto toi 1990-luvulla Suomeen venäläistä rokotetta, jonka tarkoituksena oli parantaa urheilijoiden vastustuskykyä.

Neljä maajoukkuehiihtäjää sai rokotetta. Mäkelä ei nähnyt valmisteen käytössä mitään ongelmaa. Se ei tosin toiminut.

Rokote oli kuitenkin laiton, sillä sille ei ollut haettu asianmukaista myynti- tai erikoislupaa Fimealta, entiseltä Lääkelaitokselta.

Hiihtoliitossa keksittiin vuonna 1994 immunologinen projekti. Siinä urheilijoiden omasta verestä eristettiin ainesosia, joista kehitettiin rokote. Oppi menetelmään haettiin venäläisiltä.

Projektissa olivat mukana Pirkka Mäkelän lisäksi ex-valmentajat Antti Leppävuori ja Pekka Vähäsöyrinki sekä Vuokatin valmennuskeskuksen entinen johtaja Vesa-Pekka Sarparanta.

Venäläisistä projektissa hääri esimerkiksi Sergei-niminen mies, joka oli lääkäri Pirkka Mäkelän mukaan erikoinen kaveri. Sergei otti usein yhteyttä, ja hänellä oli aina joku uusi sairaalalaite myynnissä.

Entinen päävalmentaja Antti Leppävuori väitti oikeudessa aiemmin toukokuussa, että vaikka Hiihtoliitto rahoitti projektia ainakin 15 000 eurolla, siitä ei saatu paljoa hyötyä. Leppävuoren mukaan rokotetta ei koskaan otettu Hiihtoliitossa käyttöön, koska se olisi vaatinut virallisen luvan. Ex-hiihtäjä Jari Räsänen kuitenkin vahvistaa, että hän sai rokotetta.

Myöhemmin Orionin asiantuntijat kertoivat Pirkka Mäkelälle, että rokote oli lähinnä huuhaata, eikä sillä ollut todellista vaikutusta urheilijoiden sairastuvuuteen.

Rokotteeseen liittyvä lääkerikos on jo vanhentunut.

Verta laskettiin

Doping-oikeudenkäynnissä on väännetty pitkään kättä Trondheimissa vuonna 1997 tapahtuneesta verenlaskutilanteesta. Kari-Pekka Kyrön mukaan Jari Räsäsestä poistettiin verta, koska Räsänen olisi muuten kärynnyt korkeista veriarvoista ja ehkä jääyt kiinni epon käytöstä.

Mäkelä yllätti paljastamalla, että verenlaskua tehtiin useita kertoja hiihtomaajoukkueen urheilijoille, joiden hemoglobiiniarvot heiluvat hengenvaarallisen ja luonnottoman korkealla yli 200:ssa. Vaitiolovelvollisuuden takia Mäkelä ei voinut kertoa nimiä, mutta paljasti, että Naganon olympiakisoissa verta poistettiin mieshiihtäjältä.

Hiihtäjät käyttivät veriarvoja laskevia plasmalaajentajia runsaasti - niin paljon, että niiden kuljettaminen kävi työstä. Laajentajia sotkettiin urheilujuomiin, ja niitä tarvittiin myös krapula-aamuina, kun urheilijat olivat ryypänneet liikaa.

TAUSTA: Lääke tarvitsee aina luvan

Fimean lääkkeiden saatavuudesta ja ennakkovalvonnasta vastaavan johtajan Pekka Kurjen mukaan rokotteet vaativat myyntiluvan kuten muutkin lääkkeet.

Rokote, jolla ei ole myyntilupaa, vaatii erityisluvan viranomaisilta tai se on laiton.

Rokotteen käyttöön tai määräämiseen pitää olla perusteltu syy.