Valikko
 

Lehtijuttuja vuosien varrelta

Toimen mies Tony

Aikalaiset muistavat Britannian edellisen pääministerin Tony Blairin karismaattisena poliitikkona, joka oli koulussa hyvä rikkomaan sääntöjä.

Teksti: Tuomo Björksten. Julkaistu Aamulehden SU Asiat -liitteessä 1.7.2007.

"Blairin kyky mukautua erilaisiin tilanteisiin on ilmiömäinen. Hänessä on lavasäteilyä ja karismaa. Muistan neuvottelut ja Blairin kesken, jolloin Blairin avustaja toi juuri ennen tiedotustilaisuutta päämiehelleen tiedon brittisotilaan kaatumisesta Afganistanissa. Tämä tulisi esille siinä muodossa, että Britannian olisi heti vetäydyttävä koko operaatiosta.

Siirryimme pressihuoneeseen, jossa kysymys esitettiin. Blair käytti kolmen minuutin ex tempore -puheenvuoron, jossa hän kuvasi Afganistanin operaation koko maailman turvallisuustilanteen kannalta avainhankkeeksi, josta Britannia ei voi olla sivussa. Puheenvuorossa oli niin faktaa, tunnetta kuin tyyliäkin, se oli tyrmäävän vakuuttava, eikä mitään jatkokysymyksiä esitetty."

Jaakko Laajava, Suomen Lontoon-suurlähettiläs


"Tony Blair ei ole älykkö, mutta hänellä on paljon tunneälyä. Hän siirsi ensin oman puolueensa vasemmalta keskustaan ja sitten Britann ian oikealta keskelle. Blairin ideologia on suurelta osin kuitenkin entisen valtionvarainministerin tuotosta. Blairin tehtävä on ollut saada ihmiset vakuuttuneeksi, Brownin ansiota on ollut talouden ja työllisyyden kasvu.

Blair on suurien linjojen ihminen. Kun Blair tuli valtaan, hänellä ei ollut mitään johtajakokemusta. Hän ei osaa toteuttaa sitä, minkä hän panee alulle. Brownin tehtävä on nyt saada päätökseen kesken jääneet asiat. Blairismi jää, vaikka Blair lähtee, ja ideologia saattaa levitä Ranskaankin asti. Presidentti Sarkozy ilmoitti juuri olevansa blairilainen."

Eeva Lennon, Lontoossa asuva toimittaja


"Tapasin Tony Blairia aika paljon suurlähettiläänä. Meillä jäi yksi kana kynimättä. Hän lupasi monta kertaa pelata kanssani joskus tennistä, mutta sitä peliä ei koskaan tullut. Ehkä hänellä nyt olisi pelille aikaa."

Pertti Salolainen, kansanedustaja (kok), Suomen Lontoon-suurlähettiläs 1996-2004.


"Koulu, jossa olimme Tony Blairin kanssa oli melkein kuin vankila, vaikka vanhempamme sijoittivat paljon rahaa saadakseen meidät sisäoppilaitokseen. Yritimme kapinoida järjestelmää vastaan rikkomalla sääntöjä. Se oli osittain myös ajankulua. Blair oli todella hyvä rikkomaan sääntöjä, mutta hän kykeni myös selittämään itsensä ulos tukalista tilanteista.

Hän oli fiksu kaveri, erittäin hyvä opinnoissa - ja loistava näyttelijä. Hän rukoili kaksi kertaa päivässä ja harrasti urheilua kuusi kertaa viikossa. Hän tiesi, että hyvillä todistuksilla pääsisi yliopistoon ja pois entisestä koulusta.

Minusta on kiintoisaa, että vaikka hän työssään joutui hyvin vaikeidenkin asioiden keskelle, silti tavatessamme ei olisi uskonut, että hän oli pääministeri. Hänellä oli työnsä ulkopuolella tavallista perhe-elämää. Juuri koskaan hän ei vaikuttanut stressaantuneelta, sillä hän kykeni tasapainottamaan perhe- ja työelämää."

Nick Ryden, asianajaja ja Tony Blairin pitkäaikainen ystävä Edinburghista, Skotlannista


"Poliittisesti hän on hyvin kiistanalainen henkilö, sillä hän ei korjannut ilkeimpiäkään Margaret Thatcherin muutoksia, jotka liittyvät esimerkiksi työväen oikeuksiin. Blairin aikana Iso-Britannia on ollut saarivaltio, joka ajelehtii tuntemattomassa kurssissa Yhdysvaltain ja Euroopan välillä."

Reino Paasilinna, eurokansanedustaja (sdp)


"Keskustelimme Blairin kanssa paljon niin sanotusta kolmannen tien politiikasta, jota me Suomessa toteutimme jo ennen Blairia. Hän antoi tunnustusta pohjoismaiselle mallille. Meidän mallimme on osoittautunut aivan ylivoimaiseksi maailmalla. Vaikka sitä meillä yritetään nakertaa, on se vain ymmärtämättömyyttä.

Muistan kun Blair tuli pääministeriksi, brittiläinen ystäväni tokaisi, että nyt heillä on pääministeri, joka tekee jotakin. Blair on ihminen, joka vaatii itseltään ja muilta paljon.

Menetämme Blairissa hyvän pääministerin, mutta saamme aktiivisen Lähi-idän neuvottelijan. Hän panee varmasti itsensä likoon."

Paavo Lipponen, Suomen pääministeri 1995-2003 ja eduskunnan puhemies 2003-2007 (sdp)