Valikko
 

Lehtijuttuja vuosien varrelta

Osama bin Laden rakensi itse oman ansansa

Jahdattu: Osama bin Laden asui Pakistanissa tarkoin varjellussa luksuskartanossa

Surma: Yhdysvaltain erikois- joukkojen sotilaat tappoivat bin Ladenin yöllä tulitaistelussa

DNA: Alustava tutkimus varmisti, että terroristi on kuollut

Teksti: Tuomo Björksten, Jutta Mattsson ja Heidi Pesonen. Julkaistu Aamulehdessä 3.5.2011.

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilas painaa liipaisinta ratkaisevan kerran. Luoti osuu miestä päähän.

Siinä kuolee Osama bin Laden, mies, jota on jahdattu viimeiset kymmenen vuotta.

Terroristin surma tapahtuu miljoona dollaria maksavassa valkoisessa talossa keskellä Abbottabadin viljapeltoja Pakistanissa. Naapuruston asukkaat ovat havainneet neljän helikopterin pörräävän pimeän kaupungin yllä, mutta heillä ei ole aavistustakaan, millainen tulitaistelu talossa käydään.

Koti kuin vankila

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA ryhtyy tarkkailemaan taloa syyskuussa 2010. Agentit hakevat pienillä huomaamattomilla lennokeilla kuvia talosta.

Kartanossa asuu erikoista väkeä. Naapurit vievät roskansa tielle, mutta talon kolme perhettä polttavat kaiken pihalla.

Kartanoa ympäröi piikkilanka-aita, joka on korkeimmillaan 5,5 metriä. Se ei ole tavaton näky Pakistanissa.

Linnake herättää paljon huomiota kokonsa takia. Se on ainakin kahdeksan kertaa suurempi kuin lähialueiden talot. Aidassa on kaksi turvaporttia. Ennen päärakennusta on useita muureja.

Arkiaskareissa häärääviä perheenjäseniä tunnistetaan ilmakuvista Osama bin Ladenin sukulaisiksi.

Kartanossa ei ole netti- tai puhelinyhteyksiä, joita voisi vakoilla, mutta piilotteleva terroristi ei tajua, että seudun paras vartiointi on myös uhka. Kartano on kuin vankila. Sieltä ei voi paeta nopeasti.

Tarkka suunnittelu

Samaan aikaan, kun presidentti Barack Obaman virkamiehet neuvottelevat valtion budjetin yksityiskohdista, presidentti pitää muutaman avustajan kanssa salaisia kokouksia bin Ladenin nappaamiseksi.

Kukaan operaatioon osallistuvista ei hiisku medialle, että bin Laden on löytynyt. Jopa Pakistanin tiedustelupalvelu pidetään pimennossa.

Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilaat ovat valmistautuneet perusteellisesti. He käyttävät omassa tukikohdassaan harjoitteluun rakennusta, joka muistuttaa mahdollisimman paljon bin Ladenin taloa Pakistanissa.

Erikoisjoukot laskevat sen varaan, että yllättävä isku pimeään aikaan lamauttaa kartanon puolustuksen. Pelkkä pommitus antaisi bin Ladenille pienen mahdollisuuden selviytyä ja paeta.

Kun maailma juhlii Britannian kuninkaallisia häitä, Obama allekirjoittaa käskyn hyökätä.

Sunnuntaina se toteutuu. Tulitaistelun aikana joku miehistä nostaa yhden talon vaimoista ihmiskilveksi eteensä. Amerikkalaissotilaiden tehtävä on niin suuri, etteivät he anna sen ratkaista. Nainen kuolee Osama bin Ladenin mukana.

Suurten ikkunoiden kartanoon jäävät vain kauniit lipastot, veren tahrimat lattiat ja imuri lattialle.

Presidentti Obama kirjoittaa Valkoisessa talossa puhetta surman jälkeen. Avustaja lähettää tutuimmille toimittajille sähköpostiviestin: "Menkää töihin". Ei muuta ennakkovaroitusta.

Jutun julkaisemisen jälkeen Yhdysvaltain viranomaiset peruvat aikaisemmat puheensa ja kertovat, ettei talossa käytetty ketään ihmiskilpenä. Kuolleet naiset puolustivat itse miehiä.