Leopardi saalistaa nenäni edessä ja muita Etelä-Afrikan tapahtumia

Teksti ja kuvat: Tuomo Björksten

Yksi mieleenpainuvimmista luontokokemuksistani Afrikassa tapahtui keväällä 2015 Etelä-Afrikassa Sabi Sandsin yksityisellä suojelualueella.

Alue on aivan Krugerin kansallispuiston kupeessa. Olimme kierelleet aamun etsien jotain nähtävää ja kuvattavaa. Vastaan tuli leopardipariskunta. Ensin näytti siltä, että ne käyskentelevät vain rauhassa tietä pitkin ja jatkavat matkaansa.

Äkkiä tapahtui jotain todella odottamatonta. Leopardit havaitsivat pusikossa villisian pesäkummun. Noin sekunnin ajan näkyi vain iso hiekan pöllähdys. Vaistomaisesti painoin kameran nappia tietämättä yhtään, mitä kuvaan.

Leopardi oli napannut kiinni villisian pennun. Emo pääsi pakenemaan.

Dramaattinen tilanne, jota pääsee harvoin todistamaan aivan aitiopaikalta.