Kansojen sulatusuunissa Sarajevossa

Teksti ja kuvat: Tuomo Björksten

Bosnian pääkaupunki Sarajevo on monikulttuurinen kaupunki, jossa eri kansat näyttävät elävän sulassa sovussa.Karkeasti puolet kaupungin asukkaista on muslimeja, loput kristittyjä, uskonnottomia ja niin edelleen.

Pääsimme käymään Sarajevossa heinäkuussa muslimien ramadanin aikana, mikä oli mielenkiintoinen kokemus. Joka ilta auringon laskettua muslimin kokoontuivat korkealle kukkulalle odottamaan, milloin uskonnollinen johtaja tulisi ampumaan tykillä. Suorassa tv-lähetyksessä näytetty ampuminen oli merkki siitä, että nyt saa syödä vapaasti. Ramadaniinhan kuulu paastoaminen valoisaan aikaan.

Kaupunki kuhisi pimeän laskeuduttua. Ravintolat olivat auki myöhään yöhön.

Jos käyt joskus Sarajevossa, kannattaa poiketa Sarajevo Insiderin mukana kaupunkikierroksella. Oppaat, joilla on omakohtaista kokemusta Sarajevon piirityksestä, kertovat kiinnostavalla tavalla sodan ajan elämästä. Me piipahdimme omalla reissullamme tunnelimuseossa, jossa on vielä pieni pätkä Sarajevon alle sodan aikana kaivettua tunnelia.