Selaat Tuomo Björkstenin vanhoja kuvasivuja. Katso myös uudet sivut!

Tuoreita ideoita ja tarinoita. Espoo, Finland.

Tuomo Björksten

1.7.2011

Haahkat ja niiden arkkiviholliset merikotkat

Seuraava kuva >> | Kuvalista > > | Katso kuva isompana

Tässä kuvassa: Haahkat hyödyntävät päivähoidon etuja. Muutama emo kerää kaikki seudun poikaset yhteen. Sillä tavalla on helpompi suojautua vihollisilta. Lisäksi muut emot pääsevät ruokailemaan.

Haahkat hyödyntävät päivähoidon etuja. Muutama emo kerää kaikki seudun poikaset yhteen. Sillä tavalla on helpompi suojautua vihollisilta. Lisäksi muut emot pääsevät ruokailemaan.

Utössä on käynnissä mielenkiintoinen biologinen taistelu. Haahkat ovat vuosikaudet tai ehkä jopa -kymmenet pesineet Utön saarella ja luodoilla. Saaren pohjukat tarjoavat leppoisat oltavat haahkaparville.

Nyt koko Utön haahkakannan uhaksi on muodostunut merikotka. Sukupuuton partaalla käynyt lintu pelastettiin aikoinaan aktiivisella ruokinnalla. Merikotka on kuitenkin jo niin paljon, että ne nappaavat halutessaan saaliiksi kaikki tai lähes kaikki Utössä syntyvät haahkapoikaset. Niin on käynyt tänä kesänä.

Seurauksista on vain arveluja, mutta on mahdollista, että haahkat jättävät Utön ja siirtyvät pesimään lähemmäs sisäsaaristoa, jossa on enemmän ihmisiä ja siten enemmän turvaa. Haahkakin kun ymmärtää, että merikotka pelkää ihmistä, josta ei pienelle haahkapoikaselle ole mitään vaaraa.

Näissä kuvissa merikotkat saalistavat pieniä haahkoja. Taktiikka on yksinkertainen ja vaatii kotkilta yhteistoimintaa. Ensin yksi tai kaksi hidasta haahkapoikasta eristetään muusta parvesta. Sen jälkeen kotkat tekevät valehyökkäyksiä poikasen kimppuun eri suunnista. Kun se lopulta väsyy sukeltamaan, viimeinen kotka nappaa poikasen saaliiksi.

Olin seuraamassa, kun jopa 12(!) merikotkaa saalisti yhdessä haahkanpoikasia eräänä aamuna kuluvan kesäkuun alussa.

Kuvan hakusanat: haahka, poikanen, poikaset

Kuvan numero:

2-1106-00811

Kuvauspaikka:

Utö

Kuvausaika:

3.6.2011 klo 4.43

Polttoväli:

700 mm

Aukko:

f/6.3

Suljinnopeus:

1/200 sekuntia

ISO-herkkyys:

400


Kommentoi kuvaa tai sarjaa