Selaat Tuomo Björkstenin vanhoja kuvasivuja. Katso myös uudet sivut!

Tuoreita ideoita ja tarinoita. Espoo, Finland.

Tuomo Björksten

3.8.2006

Minkki nokosilla

Seuraava kuva >> | Kuvalista > > | Katso kuva isompana

Tässä kuvassa: Luonnonvarainen minkki nukkuu iltapäiväauringossa.

Luonnonvarainen minkki nukkuu iltapäiväauringossa.

Olin kuvaamassa Ekkeröyssä, Norjan Finnmarkissa pikkukajavia, kun edestäni juoksi pieni peto. Pienimuotoisen säikähdyksen jälkeen tajusin minkin pinkovan nenäni edestä.

Olen nähnyt erilaisia pienpetoja Suomessakin aina silloin tällöin, mutta yleensä kuvausmahdollisuudet jäävät vähäisiksi. Niinpä tälläkin kertaa sydän alkoi hetkessä hakata valtavaa ylinopeutta.

Minkki jatkoi matkaansa ja puikahti pieneen kallionkoloon. Luulin tilanteen menneen menojaan, kunnes tajusin, että tuo kyseinen kolo on ontto: siitä pääsee pois myös takakautta. Koska en ollut nähnyt minkistä hetkeen vilaustakaan, päättelin että se on vielä kolossa ja tulee sieltä aikanaan pois. Olihan minkki selvästi menossa pikkukajavia metsästämään.

Kävelin kolon kohdalle ja jäin odottamaan. Minkki olikin kolon toisella puolella, mutta hyppäsi hetkessä takaisin koloon ja lähti juoksemaan minua kohti. Yritin hätäpäissäni ottaa kuvia, mutta ne kaikki olivat täysin epäonnistuneita.

Sen jälkeiset tapahtumat vaikuttavat vieläkin minusta hyvin omituisilta ja vähän epäuskottaviltakin. Minkki juoksi kovaa vauhtia ohitseni ja hyppäsi pienelle kallionkielekkeelle noin metrin korkeudelle maasta. Sen jälkeen se alkoi nukkumaan! Hiivin rauhallisesti lähemmäs. Välillä minkki nousi ja katsoi minua tummilla silmillään vaipuen sitten taas uudelleen unten maille.

Olin lopulta kolmen metrin päässä arasta, luonnonvaraisesta pedosta, joka nukkuu! Pian veljeni ja matkalla mukana ollut Janne Nurminen saapuivat paikalle säikyttäen minkin tiehensä. Se hyppäsi viereiseen kallionkoloon. Näytelmä ei silti ollut vielä ohi. Ei kulunut kuin pari minuuttia, kun minkki tuli kolon suulle meitä ihmettelemään. Hetken tuijottelun jälkeen minkki häipyi takaisin koloon eikä sitä enää sen jälkeen näkynyt.

Kun luonnossa liikkuu ahkerasti, välillä osuu todella hienoihin tilanteisiin ihan vahingossa. Kuvista tuli kelvollisia, ei mahtavia, mutta elämys oli suuri.

Kuvan hakusanat: minkki, Mustela vison, norja

Kuvan numero:

108-5259

Kuvauspaikka:

Ekkeröy, Norja

Kuvausaika:

10.7.2006 klo 14.52

Polttoväli:

600 mm

Aukko:

f/7.1

Suljinnopeus:

1/1250 sekuntia

ISO-herkkyys:

400


Kommentoi kuvaa tai sarjaa