Selaat Tuomo Björkstenin vanhoja kuvasivuja. Katso myös uudet sivut!

Tuoreita ideoita ja tarinoita. Espoo, Finland.

Tuomo Björksten

27.7.2006

Etelänkiisla matkalla merelle

Seuraava kuva >> | Kuvalista > > | Katso kuva isompana

Tässä kuvassa: Etelänkiislan poikanen

Etelänkiislan poikanen

Vietin viikon kesälomaa autoilemalla Janne Nurmisen ja veljeni Timon kanssa Norjassa. Kävimme myös legendaarisella Hornöyan lintusaarella. Sää saarella oli vaihteleva: oli sekä pilvistä, että ns. unelmavaloja.

Olimme varanneet yöpymisen saaren majakasta yhdeksi yöksi. Yöllä taivaan kirkastuessa kuitenkin paljastui, että varsinainen lintuvuori on varjon puolella. Upeat vastavalokuvat lunneista jäivät siis ottamatta, mutta jotain tarttui kuitenkin muistikorteille.

Yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista saarella oli vuorokauden aikana etelänkiislan poikasten vaellus merelle. Kun poikaset tulevat tiettyyn ikään, emot lähtevät merelle kalastamaan ja kutsuvat poikasia luokseen. Illan hämärtyessä poikaset vihdoin uskaltautuvat hyppäämään maahan pesästä, joka usein on korkealla vuoren rinteessä. Vaikka hyppy inhimillisestä näkökulmasta tuntuukin vaaralliselta, poikasten elämän vaarallisin jakso alkaa silti vasta maassa. Merilokit vahtivat silmä tarkkana pesästä poistuvia poikasia ja monen kohtalo onkin joutua lokin suuhun.

Kuvasin kahden etelänkiislan poikasen matkaa Hornöyalla. Hyvin hämärästä ja harmaasta säästä johtuen en saanut aivan jokaisesta matkan etapista teräviä kuvia.

Ensimmäinen poikanen näytti olevan hieman eksyksissä suunnasta ja taapersi polkua pitkin aivan väärään suuntaan. Janne Nurmisen kanssa päätimme auttaa poikasta ja Janne vei sen varovasti merelle.

Päästyään merelle poikaset eivät enää palaa pesään, vaan kasvavat aikuisiksi kalastaen yhdessä emojensa kanssa.

Kuvan hakusanat: etelänkiisla, hornöya, linnut, merilinnut, norja

Kuvan numero:

108-6747

Kuvauspaikka:

Hornöya, Vardö, Norja

Kuvausaika:

12.7.2006 klo 21.36

Polttoväli:

600 mm

Aukko:

f/5.6

Suljinnopeus:

1/250 sekuntia

ISO-herkkyys:

800


Kommentoi kuvaa tai sarjaa