Selaat Tuomo Björkstenin vanhoja kuvasivuja. Katso myös uudet sivut!

Tuoreita ideoita ja tarinoita. Espoo, Finland.

Tuomo Björksten

11.5.2006

Kerran keväässä saaristoon

Seuraava kuva >> | Kuvalista > > | Katso kuva isompana

Tässä kuvassa: Haahkat

Haahkat

Pitäisi ottaa ihan periaatteeksi lähteä kerran keväässä saaristoon. Toistaiseksi tämä putki on ollut päällä pari vuotta, jos viime kesäkuun aivan alussa toteutunut reissu Lågskärin lintusaarelle lasketaan vielä "kevääksi".

Olin huhtikuussa tuttavien luona käymässä Nauvossa ja samalla reissulla tuli myös kuvattua ahkerasti. Ensisijaiseksi kuvauskohteeksi muodostuivat haahkat, joita näytti olevan runsaasti Nauvon Turun puoleisessa lauttasatamassa. Aamulla mereen oli kertynyt jääriitettä, jonka vuoksi linnut olivat hyvin suppealla alueella. Iltapäiväksi jää suli pois ja etäisyyden lintuihin kasvoivat.

Huhtikuussa paras aika kuvata haahkoja on jäiden lähdön aikaan. Kannattaa muistaa, että koiraat poistuvat Suomesta kesäkuun alkuun mennessä, kun taas naaraat jäävät pesimään koko kesäksi. Esimerkiksi Lågskärin saarella Ahvenanmaalla lienee tuhansia haahkanpesiä. Tyypillistä on, että pesää ei havaitse kulkiessaan ennen kuin on jo ihan kohdalla. Siinä vaiheessa sekä ohikulkija että haahka säikähtävät pahanpäiväisesti. Lågskärillä jotkut haahkaemot ovat niin kylmähermoisia, että ne päästävät ihmisen ihan muutaman askeleen päähän pesästä.

Kuvasin Nauvossa paljon kulmatähtäimellä, jonka ostin käytettynä talvella. Canonin oma kulmatähtäin on ihan näppärä keksintö, vaikka kiinnitys etsimeen onkin vähän liian löysä toisinaan. Kulmatähtäimen avulla pääsee helposti vesirajaan tai voi ottaa tukea kaikkein matalimmista kivistä. Itse kuvasin Nauvon satamassa jyrkän aallonmurtajan suojassa. Köyhän miehen kulmatähtäin, eli poski maahan ei olisi onnistunut mitenkään. Oikea kulmatähtäin onkin luontokuvaajan vakiovaruste. Sellainen kannattaa hankkia! Jos Canonin oma kulmatähtäin tuntuu liian hintavalta, kannattaa tutustua myös Seagullin valmistamiin "piraattikulmatähtäimiin", joiden hinta pyörii noin 50 euron paikkeilla.

Kuvan hakusanat: haahkat

Kuvan numero:

106-6922

Kuvauspaikka:

Kuvausaika:

22.4.2006 klo 17.03

Polttoväli:

600 mm

Aukko:

f/5.6

Suljinnopeus:

1/3200 sekuntia

ISO-herkkyys:

320


Kommentoi kuvaa tai sarjaa