Alkuun nyrkkisääntö. Varmuuskopio on ainoa tapa suojella arvokkaita töitäsi. Laiterikkoja tapahtuu monille, joten pidä kopiot ajan tasalla! Varaudu myös tulipaloihin!

Ulkoiset kovalevyt ovat käymässä varmuuskopiovälineinä turhiksi vempeleiksi. Jatkossa kaiken koneelle tallennetun sisällön voi halutessaan varmuuskopioida pilveen, jolloin aineisto on saatavilla kaikkialla eikä käyttäjän tarvitse miettiä useiden erillisten varmuuskopioiden tekemistä. Varmuuskopion voi tehdä vaikkapa reissussa.

Tähän asti varmuuskopioiden säilyttämistä pilvessä on hidastanut aineistojen suuri koko. Olenkin rakentanut varmuuskopioinnin osittain pilven ja osittain ulkoisten kovalevyjen varaan tähän tapaan:

Sekä pilveen että omalle koneelleni olen tallentanut:

  • Kaikki saamani sähköpostit vuodesta 1997.
  • Kaikki tuoreet ohjelmointityöt.
  • Lightroomin tietokanta.
  • Uusimmat hakusanoittamista kaipaavat valokuvat.

Näistä on ollut siis tavallaan kaksi kopiota. Toinen pilvipalvelussa ja toinen tietokoneen kovalevyllä jatkuvassa käytössä.

Ulkoisille kovalevyille olen tallentanut:

  • Arkistoidut eli hakusanoitetut ja käsitellyt luontokuvat.
  • Luontokuvien XMP-tiedostot, jotta hakusanat ja säädöt ovat avattavissa millä tahansa ohjelmalla myös tulevaisuudessa.
  • Televisio- ja radiotöitäni.

Näistä on ollut myös kaksi kopiota. Toinen työhuoneessa kotonani ja toinen kellarissa. Näin olen varautunut muun muassa tulipaloihin.

Sain kuitenkin tänään tiedon, että Google on muuttamassa hinnoitteluaan pilvipalvelunsa osalta. Aikaisemmin 10 eurolla kuukaudessa sai 200 gigatavua. Jatkossa 10 euron kuukausihinnalla saa teratavun tilaa. On todennäköistä, että hinta laskee entisestään vuoden tai kahden sisällä.

Kun mennään viisi vuotta eteenpäin, mahtuvatko kaikki kuvat, sähköpostit ja muut tiedostot pilveen edulliseen hintaan?

Tässä vielä työnkulku, jolla kopsaan kaiken talteen:

  • Muutaman kympin maksanut Goodsync tutkailee säännöllisin väliajoin, onko mikään muuttunut tietokoneella. Testeissäni Goodsync on osoittautunut pienimmäksi resurssien kuluttajaksi verrattuna moniin muihin varmuuskopio-ohjelmiin, muun muassa Googlen omaan Drive-sovellukseen. Ohjelman suuri etu on siinä, että minun ei tarvitse ajatella varmuuskopioita ollenkaan. Kone hoitaa homman puolestani.
  • Jos muuttuneita tiedostoja löytyy, ohjelma siirtää aineistot suoraan Google Driveen ja tuhoaa poistetut tiedostot Drivestä.
  • Luontokuvat pitää vielä kopioida osittain käsin ulkoisille kovalevyille, koska levyt eivät pyöri sähkönkulutus- ja turvallisuussyistä koko ajan tietokoneessa.

Kirjoituksestani unohtui olennainen huomio: pilvipalvelut toimivat sujuvasti vain, jos oman nettiyhteyden nopeus on 50-100 megatavua sekunnissa eli käytännössä vain isoissa taajamissa.