Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Month: Helmikuu 2014

Tulli on jakanut harhaanjohtavaa tietoa kameraobjektiivien veroista

Tulli on jakanut netissä harhaanjohtavaa tietoa kameroiden ja objektiivien tullimaksuista. Esimerkiksi tällä sivulla annetaan ymmärtää, että objektiivien tulliarvo on 0%, jos niitä tulee kerralla vain yksi kappale.

Todellisuudessa näin ei ole. Kun selvittelin asiaa, tulli lupasi korjata harhaanjohtavat tiedot netissä.

Kaikkien objektiivien tullimaksu on 6,7%, paitsi jos niiden mukana tulee digitaalikameran runko, jolloin ensimmäisen/ainoan objektiivin tullimaksu on 0%.

Tällaiset säännöt houkuttelevat nopeasti verosuunnitteluun eli suoremmin veronkiertoon.

Jos objektiivin arvo on 1 000 euroa, tullimaksu on 67 euroa.
Jos objektiivin arvo on 2 000 euroa, tullimaksu on 134 euroa.
Jos objektiivin arvo on 3 000 euroa, tullimaksu on 201 euroa.
Jos objektiivin arvo on 4 000 euroa, tullimaksu on 268 euroa.

Jokainen voi miettiä, milloin tullaan sille rajalle, että EU-alueen ulkopuolelta tulevan objektiivin kylkeen kannattaa ostaa mahdollisimman halpa käytetty kamerarunko verojen pienentämiseksi. Esimerkiksi B&H Photo Videossa New Yorkissa halvimmat käytetyt rungot maksavat noin 100 euroa. Objektiivin ei tarvitse olla luontokuvausvälineeksi erityisen kallis, kun tällaisen “verosuunnittelukamerarungon” hankinta on edullisempaa kuin tullimaksun maksaminen.

Tullin asiakaspalvelu käytti tällaista esimerkkiä. Jos kuluttaja tilaa EU-alueen ulkopuolelta soittimen, joka on kotelossa, tullimaksu koskee pelkkää soitinta. Kotelo katsotaan kuuluvaksi soittimeen. Jos kuluttaja tilaa kuitenkin ensin soittimen ja vasta sitten kotelon, pitää kotelosta maksaa erikseen tullimaksu.

Vaikka ei haluaisi vältellä veroja, vaan päin vastoin maksaa kiltisti kaikki mahdolliset maksut, kannattaa uusia objektiiveja hankkiessa miettiä, mikä on järkevää.

Jos objektiivin hinta EU-alueen ulkopuolella on 1 000 euroa, tullimaksu on 67 euroa. Arvonlisävero maksetaan koko tästä summasta. Tuotteen yhteishinnaksi tulee 1 323,08 euroa.

Joskus – tai itse asiassa yllättävän usein – voi tulla halvemmaksi kävellä sittenkin lähimpään perinteiseen suomalaiseen valokuvausliikkeeseen ostoksille.

Päivitys: Tulli on korjannut nettisivujensa tiedot yksiselitteisiksi.

Näin lähetät paketin pakettiautomaatista tosielämässä

Postin uusia pakettiautomaatteja on mukavan nopea ja helppo käyttää. Niissä on kuitenkin yksi merkittävä ongelma. Tekstiviesti paketin saapumisesta ei mene aina perille vastaanottajalle. Muutama noin 60-70:stä viime aikoina lähettämästäni paketista on palautunut takaisin vain siksi, että vastaanottaja ei tiedä saaneensa pakettia. Itellan asiakaspalvelu ei osannut sanoa ongelmaan juuta eikä jaata, joten laadin tosielämän ohjeet pakettiautomaatin käyttöön.

  1. Kun lähetät tavaraa pakettiautomaatista, lähetä se vastaanottajaa lähimpään postiin.
  2. Muista tulostaa kuitti talteen. Kuitissa on lähetystunnus, jolla voit seurata, missä paketti liikkuu.
  3. Ilmoita lähetystunnus varmuuden vuoksi vastaanottajalle esimerkiksi sähköpostilla.
  4. Vastaanottaja voi käydä paketin ilmoittamallasi lähetystunnuksella postista.
  5. Älä lähetä paketteja toiseen pakettiautomaattiin. Pakettiautomaattien välisessä postiliikenteessä et saa koskaan tietää, mikä on noutokoodi, jolla vastaanottaja voi hakea paketin. Lähettäjällä ei ole keinoja kertoa koodia vastaanottajalle. Jos vastaanottaja ei saa postilta tekstiviestiä paketista, se palautuu takaisin lähettäjälle. Palautuneesta paketista pitää maksaa postille palvelumaksu.

Pakettiautomaatti on teknisistä ongelmista huolimatta halvin ja nopein tapa lähettää paketteja, ja automaatit ovat käytössä myöhään illalla ja aikaisin aamulla – toisin kuin perinteisten postien tiskipalvelu.

*** MYYTY *** Myydään Canon EF 500 mm f/4 L IS USM

Minulle tarjoutui nopealla aikataululla tilaisuus hankkia himoitsemani 600-millinen tele. On siis aika siirtää 500-millinen (Canon EF 500 mm f/4 L IS USM, versio I) eteenpäin seuraavalle omistajalleen.

Objektiivin linssipinnat ovat virheettömät. Maalia on rapissut erityisesti objektiivin etuosasta vastavalosuojan liitoskohdasta. Muualla kulumat ovat huomattavasti vähäisempiä.

Objektiivia voi tulla katsomaan Espooseen, ja voin postittaa sen ympäri Suomea. Ostaja maksaa mahdolliset postikulut.

Kyselyt ja tarjoukset sähköpostilla: tuomo@tuomomedia.fi.

Hinta: 4600 euroa.

Objektiivin mukana tulee objektiivilaukku, hihna, takatulppa ja etulinssin suoja.

Kuvia objektiivista

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén