Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Month: Marraskuu 2012

Helsingin Sanomat palkkaa kaksi vakituista lehtikuvaajaa

Helsingin Sanomat etsii riveihinsä kahta vakituista lehtikuvaajaa. Melkoisen harvinainen tilanne. Hakuaika kestää 17.12.2012 asti.

Auringonnousun alalla

Mielipidekirjoitus Journalisti-lehdessä 29.11.2012

Suomalaiset journalistit ovat niin kovia itkemään, että minä olen huolissani Itämerestä. Kohta se täyttyy ja lainehtii kuin Talvivaara.

Toimittajien ja media-alan toimitusjohtajien puheet ovat tulvineet viimeisen vuoden aikana kummallisia kutsuja joukkoitsemurhaan. Ennen kuin suuri paha internet ehtii tappaa suomalaiset tiedotusvälineet, olemme jo valmiiksi asettuneet apaattiseen makuuasentoon.

Hei, vähän tsemppiä nyt. Emme ole vielä hävinneet tätä peliä.

Tuotteen pitää kuitenkin olla kunnossa. Aloitetaan siis perusteista.

Lopetetaan deadline. Mikä järki siinä on, että kun toimittaja saa jutun valmiiksi viideltä päivällä, minun pitää odottaa lukijana juttua seuraavaan aamuun? Eikö kaikkea huomisen lehden aineistoa voisi julkaista illan aikana netissä maksumuurin takana? Pelkäättekö, että skuupit ryövätään? Se tapahtui jo ajat sitten.

Ajetaan vähitellen alas painotoiminta ja jakelu. Levikkialueen ytimestä tuleva digitilaus ei tuo tarpeeksi rahaa, koska aamujakelun kustannukset pysyvät yhä samana.

Miksi asiakkaiden pitää saada vielä 5-10 vuoden kuluttua paperilehti kello viisi aamulla? Eivät teleyhtiötkään rakenna enää puhelintolppia, ja ihan hyvin niillä menee.

Tarvitsemme myös asennemuutoksen. Nykyisin kuka tahansa voi olla kansalaisjournalisti, mutta mitä luulette, kuinka monella kirvesmiehellä, toimitusjohtajalla tai lentokapteenilla on aikaa kaivaa uutisia harrastuksenaan? Isojen asioiden jäsentely on edelleen meidän työtämme.

Lopetetaan siis ulina lehtiä tukehduttavasta arvonlisäverosta. Ei jääkiekossakaan voiteta tuomarille urputtamalla. Niillä säännöillä pelataan, jotka on annettu. Sitä paitsi me teemme lehtialalla edelleen 2-8 kertaa enemmän rahaa kuin tärkeä mainosasiakkaamme Kesko.

Lopetetaan ainainen marina resurssipulasta. Laatu riippuu toimittajan hoksottimista, ja viimeistään James Cameronin Avatar osoitti, että kuraa voi tehdä kalliistikin.

Kaikki saamani tieto kertoo, että mediayhtiöissä ollaan valmiita tekemään radikaaleja toimialaa kehittäviä uudistuksia. Jokin suurta osaa meistä silti pidättelee. Mikä? Itsetuhovietti?

Aamulehti ottaa maksumuurin käyttöön todennäköisesti vuoden kuluttua

Taloussanomat on haastatellut Alma Median Kai Telannetta.

“Alman sanomalehtien kohdalla maksumuuriin siirtymisessä on Telanteen mukaan ‘enemmän kysymys vuodesta kuin kahdesta'”.

Haastattelussa Telanne väittää, että siirtymistä maksulliseen verkkopalveluun jarruttaa tahtoa enemmän “tekninen kehitys”:

“Mutta kun ne selätetään, ilmaisille jutuille jää lähinnä ‘sisäänheittorooli’.”

Arvioisin, että tekniikka ei voi olla pullonkaula. Kaikki tekniset yksityiskohdat ovat ratkaistavissa, jos vain tahtoa löytyy.

Telanne arvioi Taloussanomissa, että Iltalehti.fi siirtyy maksulliseksi kolmen vuoden sisällä.

Gaza-kuvaaja ei menettänytkään oikeuksiaan HS:lle

Muistatteko, kuinka suurin piirtein jokainen Facebookia käyttävä journalisti on valittanut viimeisen vuoden parin aikana siitä, että Sanoma vie kuvaajien oikeudet? No, näyttää siltä, että Kalle Koposella on yhä HS:lle kuvaamiensa Gaza-kuvien oikeudet tallella. Ainakin kuvat ovat myynnissä Koposen sivuilla.

Hesari kipusi ylös maksumuurin takaa

Olipa mielenkiintoista vilkaista tänään puolenpäivän jälkeen, miten Helsingin Sanomat on pärjännyt maksumuurinsa kanssa ensimmäisellä viikollaan.

Eri kävijöiden määrä +9,2%, eri selainten määrä +9,2%, käyntejä -5,2%, sivunäyttöjä -4,0%.

Aika mukavasti!

Tarkat luvut ovat seuraavat:
Eri kävijöitä: 1544818, eri selaimia: 2166341, eri käyntejä 7115289, sivunäyttöjä: 30593546, käyntitiheys 3.3.

Talvivaara huhtikuussa

Kävin viime huhtikuussa juttukeikalla Talvivaaran kaivoksella. Silloin tilanne ei ollut yhtä hurja kuin nyt. Reportaasi “Myrskyn silmässä” ilmestyi Asiat-liitteessä 15.4. Lisäsin jutun nyt journalistiseen portfoliooni.

Myydään langaton kameran kaukolaukaisin Canoniin

Myyn käyttämättömän langattoman Canonin kaukolaukaisimen. Laitteen on valmistanut Aasiassa Micnova-niminen firma. Itse ostin sen Suomesta Digitarvikkeesta. Tuotteessa näyttäisi olevan vielä virtaa jäljellä, joten sitä pääsee käyttämään saman tien. Pakettiin kuuluu vastaanotin, joka kytketään kiinni kamerarunkoon sekä lähetin, jolla voi tarkentaa ja laukaista kameran.

Hinta: 30 euroa + postikulut.

 

Myydään HP:n USB-laturi

Myyn tarpeettomana HP:n läppäreihin sopivan USB-laturin. Laite toisin sanoen lataa HP:n läppärin akkua ja mitä tahansa USB-liittimen avulla ladattavaa laitetta, vaikka IPhonea.

Hinta 30 euroa + postikulut. Yhteydenotot: tuomo@tuomomedia.fi.

Viisi vinkkiä hääkuvaajan valintaan

Listasin viisi kysymystä ja vastausta hääkuvaajan valintaan. Näille sivuille on lähikuukausina tulossa lisää hääkuvia!

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén