Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Month: Lokakuu 2012

Kaakkurin säveliä lähtee kiertueelle

Kaakkurin säveliä -konsertista on tulossa vähintäänkin pienimuotoinen kiertue. Esiinnyimme sadoille ihmisille Finlandia-talolla 20. lokakuuta. Seuraava esiintyminen on huomenna 28. lokakuuta kello 18 Malmin kirkossa Helsingissä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

Uusi kirja

Olen aloittamassa uutta kirjaprojektia. Allekirjoitin kuluneella viikolla kustannussopimuksen Docendon kanssa ja sovin taittajan kanssa, miten projektissa edetään.

Uusi kirja ilmestyy näillä näkymin alkuvuodesta 2014.

Aiheen paljastan täällä, kun keksin ensin, mikä olisi ytimekkäin mahdollinen www-osoite projektin esittelyyn.

Toimittaja keksi joulupukit

Eilen ja tänään on paljastunut, että Helsingin Sanomien avustaja Petri Mäenpää poimi vainoharhaisuutta käsittelevään juttuunsa keskusteluja netistä ja keksi sitten päästään juttuun kolme esimerkkihenkilöä, joiden suuhun hän pani netistä löytyneet sitaatit. HS pyysi tätä anteeksi.

Tapaus ei ole valitettavasti ainoa laatuaan Suomessa.

Muutama vuosi sitten pirkanmaalaisen paikallislehden avustaja teki juttua joulupukkeina esiintyvistä miehistä. Hassunhauskaan juttuun oli kerätty pukkien pahimpia tai parhaimpia kommelluksia. Mukana oli kyllä melkoisia juttuja, esimerkiksi sellaisia, joissa joulupukki päätyi intiimiin kanssakäymiseen asiakkaan kanssa.

Jutun julkaisemisen jälkeen avustaja meni paikalliseen kuppilaan ja kehui ystävälleen, kuinka hän oli keksinyt haastateltavat päästään. Sattumalta viereisessä pöydässä istunut henkilö kuuli keskustelun, ja sitä kautta minäkin sain tietää asiasta.

Tapauksesta raportoitiin eteenpäin lehdelle, mutta saamieni tietojen mukaan asiaa käsiteltiin toimituksessa korkeintaan pintapuolisesti. Ainakaan lehti ei korjannut virhettään eikä varsinkaan pyytänyt anteeksi.

Nimettömien lähteiden käyttö on yksi tapa tehdä juttuja arkaluontoisista asioista. Joskus nimettömiä lähteitä käytään liikaa. On tyypillistä, että haastateltavat pyytävät nimettömyyttä silloinkin, kun siihen ei ole mitään syytä, esimerkiksi käsitellessä kouluasioita.

Välillä tuntuu, että nimettömyys on lähtenyt lapasesta. Jos haastateltava on nähnyt, että ambulanssi meni tästä ohi, ei se edellytä lähdesuojaa. Täysin vaarattomissa jutuissa nimetön lähde on liian helppo tapa kätkeä lukijalta todelliset lähteet. Nimettömyys mahdollistaa myös huijaamisen, mikä on oikea nimitys lähteiden väärentämiselle.

Laulaja Saksasta

Lauantai lähestyy! Jälleen eilen harjoittelimme Meilahdessa Finlandia-talon esitystä varten. Mukana oli muutama konserttiin pestattu tenori ja basso. Saamme yhden laulajan Saksasta. Hän lentää Suomeen pelkästään Finlandia-talon esiintymistä varten! 🙂

20.10. kajahtaa!

Kaakkurin säveliä -konsertti kajahtaa lauantaina 20.10.2012 Finlandia-talolla. Muusikot Joonatan Rautio, Sami Koskela sekä Gospel Helsinki -kuoro johtajanaan Nina Tilli esittävät luontoaiheisia kappaleita kaakkurikuvieni taustalla. Luvassa on myös improvisointia. Katso lisätietoja tai osta lippuja.

Valehtelijoiden klubi

Luin Time-lehden viikko sitten ilmestyneen kansijutun Yhdysvaltain presidentinvaaleista ja vakuutuin, että siellä päin kaikki presidentit ovat valehtelijoita. Amerikkalaisessa politiikassa ei tarvitse enää puhua totta, koska yhteiskunta on niin jakautunut, että äänestäjät molemmilla puolilla haluavat uskoa vain sellaisia faktoja, jotka tukevat heidän aikaisempia näkemyksiään.

Obama on esimerkiksi väittänyt, että uusiutuvan energian käyttö on tuplaantunut hänen kaudellaan. Oikeasti se on lisääntynyt 25%. Romney on väittänyt, että Obama ei ole kautensa aikana solminut kauppasopimuksia uusien maiden kanssa, vaikka Obama on tehnyt niin kolmesti. Obama on väittänyt, että Romney ei tue homojen adoptio-oikeutta. Romney tukee sitä. Romney on väittänyt, että Obama on syytänyt amerikkalaisten rahaa Uuteenkaupunkiin. Obama ei ole tehnyt niin.

Ja tätä rataa…

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén