Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Month: Syyskuu 2012

Pelikaaniuutinen eli miten ymmärtää väärin lukemaansa

Hiljattain sosiaalisessa mediassa keskusteltiin siitä, kun Ilta-Sanomat oli lainannut Ylen uutista ja ymmärtänyt sen sisällön ihan väärin. Sen seurauksena IS:n juttu antoi varsin väärän kuvan tupakan myynnistä.

Savon Sanomissa on tänään tyyppiesimerkki väärinymmärtämisestä.

Juttu hehkuttaa:

Valokuvaajalla tärppäsi: pelikaanilla kaksi päätä – katso kuvalinkki!

Alkuperäinen juttu on kopio Daily Mailin uutisesta, joka on tarkoituksellinen pila tai tietoinen harhautus. Erikoista on, että Savon Sanomat on ottanut jutun ihan totena ja vielä höystänyt sitä väärinymmärryksellä.

Daily Mailin uutisessa näkyy kuva pelikaanista, jolla on kaksi päätä. Kuvasta näkee heti, että siinä on kolme siipeä. Kuvassa ei ole siis kaksipäinen pelikaani, vaan kaksi aivan vierekkäin lentävää lintua.

Savon Sanomat kirjoittaa:

“Daily Mailin mukaan tämä on ensimmäinen ilmiö lajiaan eläinten valtakunnassa.”

Tosiasiassa Daily Mail kertoo, että kaksipäisiä pelikaaneja on havaittu ennenkin:

“This is not the first time this phenomenon has been seen among the winged representatives of the animal kingdom.”

Monet huutavat nyt, että nämä noloudet voitaisiin välttää, jos toimituksissa olisi enemmän resursseja. Minä sanon, että nämä typeryydet voitaisiin välttää sillä, että toimittajat käyttäisivät enemmän älliään.

Tervetuloa Kuusamo Nature Photoon!

Juonnan tänä vuonna Kuusamon kansainvälisen luontokuvafestivaalin. Tervetuloa ihmettelemään hienoja kuvia Suomesta ja maailmalta sekä jännittämään Kuusamo Nature Photon kuvakilpailun voittajaa! Festivaali käynnistyy Kuusamo-talolla perjantaina 7.9. ja jatkuu sunnuntaihin asti. Katso lisää tapahtuman nettisivuilta.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén