Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Month: Heinäkuu 2012

Tänään jäljellä: 23 kpl

Kaakkurin tarina -kirjaa on tänään jäljellä 23 kpl. Ostin ne kaikki omaan varastooni. Jos haluat tilata kirjaa, tee se nettisivujen kautta. Uuden painoksen tekemistä harkitaan parhaillaan.

Päivitys 19.8. Uusi tarkistuslaskenta tuotti erilaisen lopputuloksen. Kirjaa on sittenkin kolmisenkymmentä kappaletta kustantajan varastossa ja itselläni muutama myynnissä.

Media-alan mannerlaatat liikahtivat tällä viikolla

Monelta jäi ehkä huomaamatta, että media-alan mannerlaatat liikahtivat tällä viikolla – ja liikahdus on uskomattoman suuri. Ensin tuli tieto, että legendaarinen Newsweek-aikakauslehti lopettaa ilmestymisensä paperilla ja siirtyy kokonaan digitaaliseen aikaan. Sitten kerrottiin, että tiettävästi ensimmäistä kertaa suurten lehtien historiassa The New York Timesin levikkitulot ovat suuremmat kuin sen ilmoitustulot.

Syy Timesin tulojen balanssin heilahtamiseen on ilmoitusmyynnin vähenemisessä. Toisaalta se kertoo, että Timesin strategia myydä edullisia sähköisiä lehtitilauksia on erittäin toimiva. Olemme siis menossa yllättävän kovaa kyytiä maailmaan, jossa tiedonvälitys kulutetaan netissä tablettien, läppäreiden tai kännyköiden kautta. Lisäksi olemme menossa maailmaan, jossa sähköinen tiedonvälitys voi olla kannattavaa.

Lehtien digitaalinen välityskanava on lyömätön monesta syystä.

  • Lehteä voi lukea aidosti missä vain on nettiyhteys. Ei tarvitse odottaa, että posti tuo paperilehden tai huolehtia paperilehteä mukaansa kotoa lähtiessä.
  • Tablettiin voi tilata samalla ison nipun lehtiä eikä niitä tarvitse viedä roskikseen. Koti pysyy siistinä.
  • Lehtiyhtiö säästää erittäin kalliit paino- ja jakelukustannukset, jotka pelkästään kasvavat vuosi vuodelta.
  • Lehtien irtonumeroiden ostaminen on helppoa. Voi tehdä satunnaisia heräteostoksia, mikä tuottaa lehtiyhtiöille lisää tuloja.

Tätä taustaa vasten onkin suorastaan hämmentävää, että esimerkiksi Suomen Kuvalehden digilehti on paperilehden tilaajille tarkoitettu maksullinen lisäpalvelu, eikä lehteä voi tilata pelkästään sähköisenä edes rahalla. Sama pätee muun muassa Talouselämään, jonka digiversion saa vain tilaamalla paperilehden. Aku Ankan saa nykyään tablettiin, mutta ainoastaan paperilehteä 30% kalliimmalla hinnalla.

Joukkomurhat kuuluvat asiaan

Luin tänään The New York Timesista aika masentavan pätkän liittyen Aurorassa Coloradossa tapahtuneeseen joukkosurmaan.

“Senator Ron Johnson, Republican of Wisconsin, defended people’s rights to own large-quantity ammunition magazines.

‘The fact of the matter is, there are magazines, 30-round magazines, that are just common all over the place, and you simply can’t keep these weapons out of the hands of sick, demented individuals that want to do harm,’ Mr. Johnson said on Fox News Sunday. ‘And when you try and do it, you restrict our freedoms.’

To gun groups, such an unfettered marketplace stands as a bulwark of their Second Amendment rights.

Dudley Brown, executive director of Rocky Mountain Gun Owners, said there was no need to track sales of ammunition or require ammunition dealers to follow the same strictures as gun dealerships. He said law-abiding sportsmen and target shooters often bought ammunition in bulk to save money, and may keep rounds on their shelves for years. He said they can easily blow through 400 or 500 rounds in one vigorous day at a shooting range.

‘I call 6,000 rounds of ammunition running low,’ he said.”

Yhdysvallat on edelläkävijä löysien aselakien laadinnassa. Vaikka hullu mies tappoi nyt 14 ihmistä elokuvateatterissa, mikään tuskin olennaisesti muuttuu. Kuten vapaata aseenomistusta kannattavat poliitikot ja etujärjestöjen nokkamiehet Timesin jutussa toteavat, kaikki aseiden saatavuutta rajoittavat lakimuutokset ovat puuttumista ihmisten perusoikeuksiin.

Suomessa on hieman sama tilanne. Täällä on haluttu säilyttää mahdollisuus harrastaa asekeräilyä ja ampua harrastuksena järeilläkin käsiaseilla. Toisaalta talouskriisin velloessa Euroopassa ei ole odotettavissa, että mielenterveyspalveluiden taso olennaisesti nousisi. Resurssit kohdennetaan nyt akuuttien ongelmien ratkaisemiseen, ei suinkaan ennaltaehkäisemiseen.

Auroran elokuvateatterissa ampunut mies luultavasti teloitetaan. Silloin tämän tapauksen tutkimusmateriaali häviää. Miehen psyykettä on vaikea tutkia teloituksen jälkeen.

Päätelmäni on seuraava: tietty määrä joukkomurhia kuuluu asiaan, ne ovat osa länsimaista yhteiskuntaa. Murhat johtuvat mallioppimisesta. Niiden alkulähde on pahoinvoinnissa, mutta tekninen malli otetaan aikaisemmista surmista ja esimerkiksi väkivaltapeleistä. Aseiden saatavuus helpottaa sellaisen ihmisen toimintaa, joka on päättänyt murhata.

Järeät kiellot purisivat aseväkivaltaan. The Atlantic kirjoittaa, että Japanissa ei ole juurikaan tuliaseella tehtyjä surmia. Näin siksi, että suurin osa aseista on kiellettyjä.

Enemmistö suomalaisista – saati amerikkalaisista – ei halua tällaisia kieltoja. Ne lopettaisivat metsästyksen ja monet lailliset harrastukset.

Hinta yksilönvapaudesta on tietty määrä joukkosurmia.

Uusin nettisivujeni ulkoasun, osa 2

Havaintovihko-blogin ulkoasu on nyt uudistettu vastaamaan muun sivuston ilmettä.

Uusin nettisivujeni ulkoasun

Olen uusinut internet-sivujeni ulkoasun ja osittain sisällön. Tervetuloa tutustumaan uudistetuille sivuille. Työ on osittain kesken Havaintovihko-blogin ja valokuvasivujeni osalta.

Rakas äiti

Teimme kollegani Miika Viljakaisen kanssa Aamulehden Asiat-liitteen kansijutun erikoisesta tamperelaisesta perheestä, jossa iäkäs äiti toimi pitkään poikiensa huumevälittäjänä. Rakas äiti -jutun voit lukea täältä.

Kaakkurin tarinan ensimmäinen painos loppuu pian

Olen kirjantekijänä niin onnellisessa asemassa, että Kaakkurin tarina -kirjan ensimmäinen painos loppuu pian. Painoksen myymiseen meni viitisen kuukautta. Toisen painoksen julkaisemista harkitaan parhaillaan.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén