Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Month: Kesäkuu 2012

Tältä näyttää tabloid-Hesari

Kollega vinkkasi kiinnostavasta linkistä. Helsingin Sanomat on julkaissut verkossa demolehden, jossa mallinnetaan, miltä ensi vuoden alusta alkaen (mahdollisesti) ilmestyvä tabloid-Hesari voisi näyttää. Merkillepantavaa lehdessä on, että visuaalinen tyyli on enemmän guardianialainen kuin lapinkansamainen ja että uutisjutut tai -reportaasit jatkuvat vaivatta tarvittaessa seuraavalla sivulla.

Erikoisliitteistä löytyvät myös omat dummy-lehtensä: torstai ja lauantai.

Kaikki maailman ihmiset painavat yhteensä 300 miljoonaa tonnia

Opin tänään, että kaikki maailman ihmiset painavat yhteensä 300 miljoonaa tonnia. Se tarkoittaa, että ihmiset ovat yhtä painavia kuin

  • tavaramäärä, jonka Kiinan suurin laivarahtaaja kuljettaa vuosittain.
  • vuosittain maailmassa valmistettava muovi.
  • Venäjän suurin fosforiesiintymä.
  • Itämerellä vuosittain kuljetettavat vaaralliseksi luokitellut aineet.

Toisaalta ihmiset painavat vain 23% maailmassa vuosittain valmistettavasta teräksestä.

Nokia kävi täällä

Nokia ilmoitti tänään jätti-irtisanomisista. Suomesta joutuu lähtemään yli 3700 työntekijää, ja Salon tehdas suljetaan. Kävin syksyllä 2011 Romaniassa katsomassa, kun Nokian sikäläistä tehdasta pantiin kiinni. Tältä se tuntui.

Sain potkut

Minut irtisanottiin tänään Aamulehdestä. Aamulla toimituspalaverin aikaan soi puhelin. En tunnistanut heti numeroa. Soitin takaisin. Päätoimittaja Jouko Jokinen pyysi käymään neuvotteluhuoneessa.

Miltä potkut tuntuvat? Ennen kuin astuin koppiin kuulemaan kohtaloni, piti puuskuttaa muutaman kerran portaissa ja tasata jännityksestä aiheutunutta hengästystä. Sen jälkeen asia tuntui samalta kuin mikä tahansa neuvottelu. Olin osannut odottaa tätä, koska olen nuori ja työehtosopimus määrittelee, että viimeisenä taloon tulleet työnnetään ensimmäisenä yli laidan.

En ole itkenyt tänään kertaakaan, mutta silti tuntuu surulliselta. On murheellista jättää työyhteisö, joka on tarjonnut minulle viisi vuotta hurjaa seikkailua ja todella hienoja kokemuksia. Olen erityisen kiitollinen Aamulehden keskijohdolle, joka lähetti minut luottavaisena ulkomaankeikoille ja kotimaan kriisitilanteisiin. Tunsin olevani erikoistilannepelaaja, johon luotettiin silloin, kun piti tehdä maaleja. Kokeneilta kollegoilta sain apua kirjoittamisen ja oman ammattitaidon kehittämiseen.

Minut irtisanoneet nieleskelivät, kun kättelimme. Ikävää erota tällaisissa merkeissä.

En osallistunut eilen Aamulehden ulosmarssiin, koska en koe, että yksittäiset laittomat työtaistelut muuttavat tilannetta. En ole myöskään vihainen kenellekään. Irtisanomistilanteessa läsnä olleet henkilöt toimivat fiksusti ja ammattimaisesti. Kun lähden ovesta, minulla ei ole mitään syytä polttaa taloa perässäni.

Olen iloinen siitä, että irtisanomisesta ehti kulua vain kolme tuntia, kun sain ensimmäisen työtarjouksen. Se ei ole tosin kovin pysyvää työtä, pelkkä lyhyt projekti vain, joten olen edelleen avoin kaikille työtarjouksille. Olen kiinnostunut tekemään narratiivista (tarinallista) journalismia, koska rakastan sitä paljon. Uutisissakin voi olla tarinallisuutta. Osaan valokuvata vähän kaikkea häistä lehtikuvauskeikkoihin. Koodaankin tarvittaessa ja ainakin ymmärrän, miten tietokoneohjelmat toimivat.

Irtisanomisessa on ikävää se, että joudun nyt oikeasti miettimään, miten saan elantoni hankittua. Ystävät ja kollegat ovat toivoneet minulle tänään kaikkea parasta ja lähettäneet ihania viestejä. Kiitos niistä. Tästä on tie vain ylöspäin.

(Voit kommentoida minulle asioita yksityisesti: tuomo@tuomomedia.fi tai 050 4339464.)

Onnibus esittää kaakkurikuvia Tampere-Helsinki-reitillä


Halpabussiyhtiö Onnibus aloitti maanantaina liikennöinnin Tampere-Hämeenlinna-Helsinki-reitillä. Bussit kulkevat toistaiseksi muutaman kerran päivässä edestakaisin pääkaupunkin ja Mansen väliä. Liput maksavat verkossa halvimmillaan kolme euroa. Mitä enemmän vuoroille on kysyntää, sitä korkeammaksi lippujen hinnat nousevat. Keskimäärin lipusta joutuu maksamaan kymmenkunta euroa.

Onnibus esittää kesän ajan Tampere-Helsinki-Tampere-reitillä kaakkurikuvia. Tempauksella mainostetaan keväällä ilmestynyttä Kaakkurin tarina -kirjaani sekä jaetaan suomalaisen luonnon ilosanomaa kaikille!

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén