Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Month: Lokakuu 2011

Alma Median lehdet korottavat tilaushintoja

Jos sanomalehtien arvonlisäveroa nostetaan yhdeksään prosenttiin ensi vuonna, Alma Media lisää korotuksen suoraan kaikkien lehtien hintoihin, kertoo Yle.

Journalisti on väärässä

Luin Journalisti-lehteä ja tunsin itseni tyhmäksi. Miksi seuraan lehteä, joka tuuttaa minulle vuodesta toiseen vain yhtä, melko vääristynyttä maailmankuvaa? Poimintoja 6.10. ilmestyneestä numerosta:

“Pimeää on myös se, että monissa viestimissä resurssit on kutistettu olemattomiin ja toimittajat joutuvat tekemään töitä sietämättömissä olosuhteissa.”

“Toimitukset pienentyvät, ja yhä useampi toimittaja tekee yhtä aikaa juttuja moneen välineeseen. Kiireessä mennään riskillä.”

“Pelkään, että ihmiset eivät enää suostu lehtikuviin, kun kuvaajat eivät enää pysty sanomaan, mihin kuvat päätyvät. Tämä johtaa siihen, että lehdet joutuvat yhä useammin käyttämään mitäänsanomattomia kuvia.”

Vai niin. Tein listan oman työni tärkeimmistä asioista.

 • Useimpina päivinä minusta on kiva mennä töihin Aamulehteen. Työkaverini ovat ihania.
 • Minulla on yleensä aivan tarpeeksi aikaa tehdä työni. Teen ylitöitä pääsääntöisesti vain omasta tahdostani. Voin tehdä niin laadukasta työtä kuin haluan.
 • Minulle maksetaan hyvää palkkaa.
 • Jos haluan tehdä jotain töissä, saan tehdä. Harvoin minulta kielletään mitään.
 • Voin keskittyä työssäni yhteen tai kahteen asiaan kerrallaan.
 • Meillä on töissä eräs pomo, jota parempaa en ole koskaan tavannut.
 • Nautin siitä, että saan olla kehittämässä lehteä.
 • Minua kuunnellaan, näkemykseeni luotetaan.
 • Meillä on töissä innostunut ilmapiiri, ainakin niiden ihmisten keskuudessa, joiden kanssa teen enimmäkseen töitä.
 • Matkustamme ahkerasti, näemme maailmaa. Olemme siellä, missä tapahtuu. Toimituksen johto kannustaa meitä tekemään niin.
 • Minulla on monta työkaveria, jotka ovat parempia kuin minä, ja siksi opin työssä uusia asioita.

Näistä työn iloista ei tietenkään kirjoiteta Journalistissa, koska hyvä fiilis ei sovi yhteen ammattilehden negatiivisen maailmankuvan kanssa. Ehkä kyse on myös siitä, että Journalisti on Journalistiliiton suora äänitorvi, ja ammattiliitto tarvitsee jatkuvasti uusia ongelmia voidakseen perustella olemassaolonsa.

Kaakkurit Vuoden Luontokuvat 2011 -kirjassa

Sunnuntaina ilmestyneessä Vuoden Luontokuvat 2011 -kirjassa on parin aukeaman artikkeli kesästä kaakkurilammella. Kirjan päätoimittaja Markku Saiha kysyi jo keväällä minua tekstin tekijäksi ja suostuin. Mukana kirjassa on myös joitakin ottamiani kaakkurikuvia. Kirjaa voi ostaa esimerkiksi Suomen Luonnonvalokuvaajien verkkokaupasta.

Oma kirjani kaakkureista ilmestyy sen sijaan keväällä.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén