Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Perinteinen uutiskärki kuolee

Esiinnyin journalismiseminaarissa Turun ammattikorkeakoulussa 25.11.2011 kertoen omia ajatuksiani tarinallisuudesta. Tässä esitykseni kalvo-osuus PDF:nä: Uutiskärki kuolee – usko pois.

Previous

Hups

Next

Tekstinäyte ja lisää kuvia!

4 Comments

 1. Uutisten tarinallisuutta on tullut itsekin pohdittua ajoittain, tosin aktiivisemmin tuossa pari vuotta sitten. Ainakin silloin pari tuttua toimittajaa suhtautui tuohon kumman skeptisesti. Pitääkin mahdollisesti muistaa kysyä, onko mielipide muuttunut nykyisin.

  Valokuvaajan kannaltahan tuo on mieluisa juttu. Draama kaipaa myös draamallista kuvitusta. Pelkkä todistekuva ei ole draamaa. Ja toisaalta lavastetun oloinen tai tarpeettoman tekotaiteellinen kuva voi pilata koko tarinan.

 2. Heini

  Mielenkiintoista, etenkin ajatus siitä, että jutun alussa lukijalle esitellään faktojen sijaan tilanne. Sellaiset jutut minä luen aina!

  Tällä nyt ei varsinaisesti ole tekemistä tarinallisuuden ja otsikkosi kanssa, mutta kielenhuoltajana näin punaista tässä kohdassa: “Terroristin surma tapahtuu miljoona dollaria maksavassa valkoisessa talossa–.” Tapahtua-verbi on vihoviimeinen tyhjä sana, jonka tämäntyyppistä käyttöä pitäisi välttää. Yhtä hyvin voi sanoa: “Terroristi surmattiin miljoona dollaria maksavassa valkoisessa talossa–.” Anteeksi nipotus 🙂

 3. Heini, olet tietenkin oikeassa. Toisaalta tapahtua-verbillä on vivahteita. Sitä voidaan menestyksekkäästi käyttää esimerkiksi lähellä lukijaa sattuneen verisen surman kuvaamisessa, kun yksityiskohtien elävämpi kuvaaminen ei ole tarkoituksenmukaista, vaan järkyttää yhteisöä liikaa. Tapahtua-verbi etäännyttää tilanteesta.

 4. Heini

  Pohdinkin itse asiassa tätä kommenttiani vielä sen kirjoitettuani ja totesin, että se oli turha tässä kohtaa, kun juuri puhutaan uutisen kerronnallisuudesta. Onhan tuo jutun lause paljon jännittävämpi kuin tylsä editointini 🙂

Leave a Reply

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén