Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Ajatuksia uudesta journalismista

 1. Suomessa nähdään seuraavan 10-20 vuoden aikana iso joukko lehtikuolemia, jos toimittajat eivät uudista toimintatapojaan.
 2. Vanha uutiskärki on kuollut. Se, jossa uutisessa kerrotaan ensin tärkein, sitten toiseksi ja kolmanneksi tärkein tieto.
 3. Uudessa journalismissa on vain kaksi uutiskriteeriä: yllätyksellisyys ja tunne. Jos lehtijutussa ei ole mitään fiilistä eikä yhtään yllätystä, kukaan ei lue sitä, kertoopa se ihan mistä hyvänsä.
 4. Paras tapa välittää tunnetta on tarinallisuus.
 5. Tarinallisuus ei ole maalailua ja yletöntä adjektiivien käyttöä. Tarinallisuus on sitä, että toimittaja selvittää asiat perusteellisemmin kuin aikaisemmin. Tarvitaan paljon yksityiskohtia. Sen jälkeen toimittaja punnitsee yksityiskohdat tarkemmin kuin aikaisemmin, heittää turhat roskikseen ja kirjoittaa seikkaperäisen tarinan, joka on luettava, viihdyttävä ja selkeä. Kaikkea ei tarvitse yrittää kertoa. Pitää kertoa kaikki yllätyksellinen johdonmukaisesti.
 6. Tarina voi olla lehtijuttu, sarjakuva, grafiikka, lehtikuva, mikä vain.
 7. Jos toimittaja onnistuu liikuttamaan, ilahduttamaan tai tuottamaan oppimiskokemuksia lukijalle, toimittaja on onnistunut erinomaisesti.
 8. Huonoa tarinallisuutta on esimerkiksi sellainen, että pääjutussa kerrotaan vanhalla uutiskärjellä lakimuutoksesta ja kainalojutussa haastatellaan tavallista kansalaista, jota asia ei kosketa juuri lainkaan, mutta joka toimittajan pyynnöstä kommentoi jotain hataraa. Jotta tarinallisuus toimii, sitä on löydyttävä pääjutusta asti. Lisäksi haastateltavien pitäisi liittyä aiheeseen erittäin kiinteästi.Lakkouutinen on tylsä, jos siinä kerrotaan, että työntekijät vaativat viiden prosentin palkankorotusta ja työnantaja tarjoaa yhtä. Uutisesta tulee kiinnostava vasta, kun kerrotaan, mistä työntekijät saivat päähänsä juuri viiden prosentin korotuksen, miksi työnantajaa jurppii niin paljon, ettei korotusta voida myöntää ja niin edelleen.Huonoa tarinallisuutta on myös iltapäivälehtimäinen mässäily, jossa kaikki tunteet vedetään överiksi. Tunnetta ei tarvitse alleviivata lukijalle, lukijat osaavat poimia lehdestä muutenkin aidot fiilikset ja yllätykset. Huonon tarinallisuuden huomaa esimerkiksi ilmaisusta “haastateltava X huokaa hiljaa”.
 9. Hyvä tarinallisuus ja tunne eivät edellytä jatkuvia uutisvoittoja. Usein jo sekin riittää, että on samat tiedot kuin kilpailijoilla, kunhan ne painottaa ja paketoi oikein. Omat uutisvoitot luonnollisesti lisäävät lukijoiden kiinnostusta.
 10. Uudessa journalismissa yleisön reaktioita pitää analysoida aikaisempaa tarkemmin. Juttu on hyvä, kun se puhututtaa. Myös hyvät uutiset voivat kerätä huomiota. Jatkojuttujen jalostaminen keskustelusta on paikallaan.Yleisön huomioiminen ei kuitenkaan tarkoita, että yleisöä tarvitsisi ottaa mukaan juttujen tekemiseen. Suomessa on vain vähän ihmisiä, jotka haluavat olla jatkuvassa yhteydessä toimitukseen.

Previous

Valmis

Next

Näppäilystä vakavaksi harrastukseksi

3 Comments

 1. Peter Forsgård

  Olennainen asia journalistille olisi ymmärtää, että sosiaalinen media toimii myös journalismin vahtikoirana. Virheellinen uutinen leviää nopeasti. Kirjoittajan olisi syytä osallistua uutisesta käytävän keskusteluun. Toinen olennainen asia verkossa/sähköisissä lehdissä on linkittää alkuperäiseen uutiseen. Se joka ohjaa lukijoita tiedon lähteille saa lukijoita lisää.

 2. S

  Olen asunut kohta puoli vuotta Yhdysvalloissa ja huomannut, että olen alkanut lukea yhä enemmän juttuja aiheista, joihin en välttämättä Suomessa tai aiemmassa asuinmaassani Virossa olisi kajonnut.

  Täkäläisessä journalismissa listaamasi uuden journalismin teesit ovat koko ajan läsnä ja se todella toimii. Lähes poikkeuksetta luen aloittamani jutut loppuun, sillä toimittajat osaavat rakentaa jutuista kiinnostavia tarinoita ja aina, aina, tuoda mukaan tavallisen ihmisen.

  Voi kunpa tästä osaisi imeä oppia omaan työhön.

  Tosin se täytyy sanoa, että esimerkiksi paikallisen maakuntalehtemme, San Jose Mercury Newsin, taitto puolestaan on kammottavan tylsä, ahdas ja mustavalkoinen. Jutut sietävätkin olla hyviä, jotta niitä viitsii lukea täyteen tungetulta sivulta.

 3. Tämä on minusta tosi kummallista: amerikkalaisissa lehdissä tarinallisuus ja koukuttavuus on paljon Suomea edellä, mutta visuaalisuus, lehden rakenne ja taitto ovat jostain 1980-luvulta.

Comments are closed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén