Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Tag: Helsingin Sanomat (Page 1 of 2)

The tabloid

Kaikki puhuvat nyt siitä, Helsingin Sanomien uudesta tabloid-koosta.

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kirjoittaa uudistuksesta:

“Tabloidi-koko on näkyvä, mutta ei journalistisesti kovin kiinnostava muutos. Alma Median maakuntalehdissä Satakunnan Kansan, Pohjolan Sanomien, Lapin Kansan ja Kainuun Sanomien formaattimuutokset parin viime vuoden aikana ovat meille opettaneet tabloidikoon mahdollisuudet ja ongelmat. Koolla ei lehtimaailmassa ole oikeasti juurikaan merkitystä.”

Minä sanon: päinvastoin. Tabloid on nykyisin ainoa järkevä syy tilata paperilehteä. Broadsheet on kaikin puolin epäkäytännöllinen.

Paras tapa tilata lehteä on tietysti digitaalinen. Silloin saa lehden sinne, missä kulloinkin on – aina kotiinkannettuna jo aamuyöstä.

Hesari ei ole vieläkään sukeltanut maksumuurista huolimatta

Helsingin Sanomien maksullisen nettisivuston kävijämäärät näyttävä pysyneen normaalina myös toisella maksumuuriviikolla. Kävijämäärissä on laskua kaikilla mittareilla mitaten, mutta kokonaisluvut, esimerkiksi eri kävijöiden määrä, ovat samaa tasoa vuoden aikaisempien viikkojen kanssa.

Helsingin Sanomat palkkaa kaksi vakituista lehtikuvaajaa

Helsingin Sanomat etsii riveihinsä kahta vakituista lehtikuvaajaa. Melkoisen harvinainen tilanne. Hakuaika kestää 17.12.2012 asti.

Gaza-kuvaaja ei menettänytkään oikeuksiaan HS:lle

Muistatteko, kuinka suurin piirtein jokainen Facebookia käyttävä journalisti on valittanut viimeisen vuoden parin aikana siitä, että Sanoma vie kuvaajien oikeudet? No, näyttää siltä, että Kalle Koposella on yhä HS:lle kuvaamiensa Gaza-kuvien oikeudet tallella. Ainakin kuvat ovat myynnissä Koposen sivuilla.

Hesari kipusi ylös maksumuurin takaa

Olipa mielenkiintoista vilkaista tänään puolenpäivän jälkeen, miten Helsingin Sanomat on pärjännyt maksumuurinsa kanssa ensimmäisellä viikollaan.

Eri kävijöiden määrä +9,2%, eri selainten määrä +9,2%, käyntejä -5,2%, sivunäyttöjä -4,0%.

Aika mukavasti!

Tarkat luvut ovat seuraavat:
Eri kävijöitä: 1544818, eri selaimia: 2166341, eri käyntejä 7115289, sivunäyttöjä: 30593546, käyntitiheys 3.3.

Toimittaja keksi joulupukit

Eilen ja tänään on paljastunut, että Helsingin Sanomien avustaja Petri Mäenpää poimi vainoharhaisuutta käsittelevään juttuunsa keskusteluja netistä ja keksi sitten päästään juttuun kolme esimerkkihenkilöä, joiden suuhun hän pani netistä löytyneet sitaatit. HS pyysi tätä anteeksi.

Tapaus ei ole valitettavasti ainoa laatuaan Suomessa.

Muutama vuosi sitten pirkanmaalaisen paikallislehden avustaja teki juttua joulupukkeina esiintyvistä miehistä. Hassunhauskaan juttuun oli kerätty pukkien pahimpia tai parhaimpia kommelluksia. Mukana oli kyllä melkoisia juttuja, esimerkiksi sellaisia, joissa joulupukki päätyi intiimiin kanssakäymiseen asiakkaan kanssa.

Jutun julkaisemisen jälkeen avustaja meni paikalliseen kuppilaan ja kehui ystävälleen, kuinka hän oli keksinyt haastateltavat päästään. Sattumalta viereisessä pöydässä istunut henkilö kuuli keskustelun, ja sitä kautta minäkin sain tietää asiasta.

Tapauksesta raportoitiin eteenpäin lehdelle, mutta saamieni tietojen mukaan asiaa käsiteltiin toimituksessa korkeintaan pintapuolisesti. Ainakaan lehti ei korjannut virhettään eikä varsinkaan pyytänyt anteeksi.

Nimettömien lähteiden käyttö on yksi tapa tehdä juttuja arkaluontoisista asioista. Joskus nimettömiä lähteitä käytään liikaa. On tyypillistä, että haastateltavat pyytävät nimettömyyttä silloinkin, kun siihen ei ole mitään syytä, esimerkiksi käsitellessä kouluasioita.

Välillä tuntuu, että nimettömyys on lähtenyt lapasesta. Jos haastateltava on nähnyt, että ambulanssi meni tästä ohi, ei se edellytä lähdesuojaa. Täysin vaarattomissa jutuissa nimetön lähde on liian helppo tapa kätkeä lukijalta todelliset lähteet. Nimettömyys mahdollistaa myös huijaamisen, mikä on oikea nimitys lähteiden väärentämiselle.

Tältä näyttää tabloid-Hesari

Kollega vinkkasi kiinnostavasta linkistä. Helsingin Sanomat on julkaissut verkossa demolehden, jossa mallinnetaan, miltä ensi vuoden alusta alkaen (mahdollisesti) ilmestyvä tabloid-Hesari voisi näyttää. Merkillepantavaa lehdessä on, että visuaalinen tyyli on enemmän guardianialainen kuin lapinkansamainen ja että uutisjutut tai -reportaasit jatkuvat vaivatta tarvittaessa seuraavalla sivulla.

Erikoisliitteistä löytyvät myös omat dummy-lehtensä: torstai ja lauantai.

Kaikki Suomen sanomalehdet ilmestyvät ensi vuonna tabloidissa

Suomessa alkoi tänään historiallinen muutos, kun Helsingin Sanomat ilmoitti julkisesti, että se siirtyy tabloid-kokoon ensi vuoden alussa.

Muutos tarkoittaa, että kaikki Suomen lehdet seuraavat pian perässä. On luultavaa jo pelkästään ilmoitusyhteistyön (Kärkimedia) takia, että tabloid-uutisia seuraa useasta lehtitalosta lähiviikkoina ja viimeistään ensi vuonna.

Oma työnantajani Aamulehti on seurannut jo pitkän aikaa muiden lehtien kokemuksia uudesta paperikoosta ja on valmis painamaan tarvittaessa tabloid-kokoista lehteä, kunhan Tampereelle saadaan uusi painokone vuonna 2013.

Mäntsälän kapina Facebookissa ja Twitterissä

Helsingin Sanomat tekee tällä viikolla “reaaliaikaisen” seurannan Mäntsälän kapinasta, joka tapahtui oikeasti tasan 80 vuotta sitten, eli talvella 1932. Kapinahenki kytee blogin lisäksi Facebookissa ja Twitterissä.

Helsingin Sanomat ilmaiseksi

Helsingin Sanomat tarjoaa tänään aamun lehden ilmaiseksi netissä seuraavilla tiedoilla:

“Kirjautuessasi digilehteen webissä tunnus on fb-fanit ja salasana jo20000

iPadin, iPhonen, Androidin ja Symbianin HS-sovellusta käytettäessä tunnus on fanit@hs.fi ja salasana kiitos”

Page 1 of 2

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén