Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Tag: valokuvaus (Page 1 of 5)

MYYTY: Canon EOS-1D Mark IV

Myydään Canon EOS-1D Mark IV -kamera seuraavanlaisessa paketissa:

 • Runko
 • Runkotulppa
 • 1 alkuperäisakku, jolla voi kuvata yhdellä latauksella yli 5 000 ruutua.
 • Metallirenkaat, joiden avulla kameraan saa kiinni pikahihnan. Tämä on erittäin kätevä erityisesti pitkien objektiivien kanssa.
 • Pikahihna (OP/Tech)
 • Suojakalvo kameran näytöllä
 • Laturi

Kameralla on kuvattu noin 190 000 ruutua. Suljin kestää 300 000 laukausta. Uusi suljin maksaa tarvittaessa 400 euroa. Kamera sijaitsee Espoossa.

Hintapyyntö 1 100 euroa.

Kamerassa olevat kulumat tai vauriot:

Tuote vastaa uutta näiden kohtien ulkopuolella.

1605-12393X4_1400px

Kameran alanäytössä on särö, mutta se ei vaikuta näytön tai kameran toimintaan millään tavalla.

1605-12397X4_1400px

1605-12396X4_1400px

1605-12395X4_1400px

1605-12394X4_1400px

Takanäytössä on suojakalvo, jotta näyttö ei vaurioituisi maastossa.

Hautausmaalla on paljon elämää!

Teimme tänään kahden helsinkiläisen papin kanssa suoraa lähetystä Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Kävimme katsomassa, millaista elämää hautausmailta löytyy – ja sitähän löytyy myös öisin! Kaksi Aamu-tv:ssä näytettyä pätkää on leikattu yhteen koosteeseen Areenassa. Teemme jatkossakin Aamu-tv:ssä ja Ylen uutisissa suoria lähetyksiä luonnosta. Jos keksit hyviä ideoita, mistä aiheista suoria kannattaa tehdä, vinkkaa!

Hääkuvia vuosilta 2013-2014

Tuomo Björkstenin hääkuvaportfolioVihdoin löysin kalenterista sen verran aikaa, että kokosin viime kesän, syksyn ja kuluneen talven hääkuvia portfolioon. Hieman yli 60 parasta kuvaa, olkaapa hyvät!

Ylen Aamu-tv suorassa lähetyksessä teeren soitimella

Teeret soitimellaOlimme 3.4.2014 tekemässä Ylen Aamu-tv:hen suoraa lähetystä teeren soitimelta yhdessä ammattiluontokuvaaja Jari Peltomäen ja Yle Oulun Antti Pylvään kanssa. Lähetys onnistui mainiosti (ks. lähetys Areenassa) ja siinä sivussa syntyi uusia teerikuvia.

Varmuuskopiointi siirtyy pilveen, ulkoiset kovalevyt käyvät turhiksi

Alkuun nyrkkisääntö. Varmuuskopio on ainoa tapa suojella arvokkaita töitäsi. Laiterikkoja tapahtuu monille, joten pidä kopiot ajan tasalla! Varaudu myös tulipaloihin!

Ulkoiset kovalevyt ovat käymässä varmuuskopiovälineinä turhiksi vempeleiksi. Jatkossa kaiken koneelle tallennetun sisällön voi halutessaan varmuuskopioida pilveen, jolloin aineisto on saatavilla kaikkialla eikä käyttäjän tarvitse miettiä useiden erillisten varmuuskopioiden tekemistä. Varmuuskopion voi tehdä vaikkapa reissussa.

Tähän asti varmuuskopioiden säilyttämistä pilvessä on hidastanut aineistojen suuri koko. Olenkin rakentanut varmuuskopioinnin osittain pilven ja osittain ulkoisten kovalevyjen varaan tähän tapaan:

Sekä pilveen että omalle koneelleni olen tallentanut:

 • Kaikki saamani sähköpostit vuodesta 1997.
 • Kaikki tuoreet ohjelmointityöt.
 • Lightroomin tietokanta.
 • Uusimmat hakusanoittamista kaipaavat valokuvat.

Näistä on ollut siis tavallaan kaksi kopiota. Toinen pilvipalvelussa ja toinen tietokoneen kovalevyllä jatkuvassa käytössä.

Ulkoisille kovalevyille olen tallentanut:

 • Arkistoidut eli hakusanoitetut ja käsitellyt luontokuvat.
 • Luontokuvien XMP-tiedostot, jotta hakusanat ja säädöt ovat avattavissa millä tahansa ohjelmalla myös tulevaisuudessa.
 • Televisio- ja radiotöitäni.

Näistä on ollut myös kaksi kopiota. Toinen työhuoneessa kotonani ja toinen kellarissa. Näin olen varautunut muun muassa tulipaloihin.

Sain kuitenkin tänään tiedon, että Google on muuttamassa hinnoitteluaan pilvipalvelunsa osalta. Aikaisemmin 10 eurolla kuukaudessa sai 200 gigatavua. Jatkossa 10 euron kuukausihinnalla saa teratavun tilaa. On todennäköistä, että hinta laskee entisestään vuoden tai kahden sisällä.

Kun mennään viisi vuotta eteenpäin, mahtuvatko kaikki kuvat, sähköpostit ja muut tiedostot pilveen edulliseen hintaan?

Tässä vielä työnkulku, jolla kopsaan kaiken talteen:

 • Muutaman kympin maksanut Goodsync tutkailee säännöllisin väliajoin, onko mikään muuttunut tietokoneella. Testeissäni Goodsync on osoittautunut pienimmäksi resurssien kuluttajaksi verrattuna moniin muihin varmuuskopio-ohjelmiin, muun muassa Googlen omaan Drive-sovellukseen. Ohjelman suuri etu on siinä, että minun ei tarvitse ajatella varmuuskopioita ollenkaan. Kone hoitaa homman puolestani.
 • Jos muuttuneita tiedostoja löytyy, ohjelma siirtää aineistot suoraan Google Driveen ja tuhoaa poistetut tiedostot Drivestä.
 • Luontokuvat pitää vielä kopioida osittain käsin ulkoisille kovalevyille, koska levyt eivät pyöri sähkönkulutus- ja turvallisuussyistä koko ajan tietokoneessa.

Kirjoituksestani unohtui olennainen huomio: pilvipalvelut toimivat sujuvasti vain, jos oman nettiyhteyden nopeus on 50-100 megatavua sekunnissa eli käytännössä vain isoissa taajamissa.

Tulli on jakanut harhaanjohtavaa tietoa kameraobjektiivien veroista

Tulli on jakanut netissä harhaanjohtavaa tietoa kameroiden ja objektiivien tullimaksuista. Esimerkiksi tällä sivulla annetaan ymmärtää, että objektiivien tulliarvo on 0%, jos niitä tulee kerralla vain yksi kappale.

Todellisuudessa näin ei ole. Kun selvittelin asiaa, tulli lupasi korjata harhaanjohtavat tiedot netissä.

Kaikkien objektiivien tullimaksu on 6,7%, paitsi jos niiden mukana tulee digitaalikameran runko, jolloin ensimmäisen/ainoan objektiivin tullimaksu on 0%.

Tällaiset säännöt houkuttelevat nopeasti verosuunnitteluun eli suoremmin veronkiertoon.

Jos objektiivin arvo on 1 000 euroa, tullimaksu on 67 euroa.
Jos objektiivin arvo on 2 000 euroa, tullimaksu on 134 euroa.
Jos objektiivin arvo on 3 000 euroa, tullimaksu on 201 euroa.
Jos objektiivin arvo on 4 000 euroa, tullimaksu on 268 euroa.

Jokainen voi miettiä, milloin tullaan sille rajalle, että EU-alueen ulkopuolelta tulevan objektiivin kylkeen kannattaa ostaa mahdollisimman halpa käytetty kamerarunko verojen pienentämiseksi. Esimerkiksi B&H Photo Videossa New Yorkissa halvimmat käytetyt rungot maksavat noin 100 euroa. Objektiivin ei tarvitse olla luontokuvausvälineeksi erityisen kallis, kun tällaisen “verosuunnittelukamerarungon” hankinta on edullisempaa kuin tullimaksun maksaminen.

Tullin asiakaspalvelu käytti tällaista esimerkkiä. Jos kuluttaja tilaa EU-alueen ulkopuolelta soittimen, joka on kotelossa, tullimaksu koskee pelkkää soitinta. Kotelo katsotaan kuuluvaksi soittimeen. Jos kuluttaja tilaa kuitenkin ensin soittimen ja vasta sitten kotelon, pitää kotelosta maksaa erikseen tullimaksu.

Vaikka ei haluaisi vältellä veroja, vaan päin vastoin maksaa kiltisti kaikki mahdolliset maksut, kannattaa uusia objektiiveja hankkiessa miettiä, mikä on järkevää.

Jos objektiivin hinta EU-alueen ulkopuolella on 1 000 euroa, tullimaksu on 67 euroa. Arvonlisävero maksetaan koko tästä summasta. Tuotteen yhteishinnaksi tulee 1 323,08 euroa.

Joskus – tai itse asiassa yllättävän usein – voi tulla halvemmaksi kävellä sittenkin lähimpään perinteiseen suomalaiseen valokuvausliikkeeseen ostoksille.

Päivitys: Tulli on korjannut nettisivujensa tiedot yksiselitteisiksi.

*** MYYTY *** Myydään Canon EF 500 mm f/4 L IS USM

Minulle tarjoutui nopealla aikataululla tilaisuus hankkia himoitsemani 600-millinen tele. On siis aika siirtää 500-millinen (Canon EF 500 mm f/4 L IS USM, versio I) eteenpäin seuraavalle omistajalleen.

Objektiivin linssipinnat ovat virheettömät. Maalia on rapissut erityisesti objektiivin etuosasta vastavalosuojan liitoskohdasta. Muualla kulumat ovat huomattavasti vähäisempiä.

Objektiivia voi tulla katsomaan Espooseen, ja voin postittaa sen ympäri Suomea. Ostaja maksaa mahdolliset postikulut.

Kyselyt ja tarjoukset sähköpostilla: tuomo@tuomomedia.fi.

Hinta: 4600 euroa.

Objektiivin mukana tulee objektiivilaukku, hihna, takatulppa ja etulinssin suoja.

Kuvia objektiivista

Kirjoita kirja vain, jos sinulla on paljon rahaa

Ala-asteella ollessani halusin kirjailijaksi. Onneksi intohimoni kohde vaihtui pian journalismiin, sillä muuten olisin varsin rahaton.

Aikuisiällä olen julkaissut pari kirjaa, mutta ne ovat olleet luontokuvausharrastuksesta kummunneita sivujuonteita kaikessa siinä, mitä teen työkseni.

Kirjan kirjoittaminen tai kuvaaminen on monelle unelmien täyttymys. Minullekin kustannussopimuksen saaminen oli tuuletuksen paikka molemmilla kerroilla. Harmi vain, että kirjailija saa paremmin tuloja oikeastaan mistä tahansa muusta paitsi varsinaisen kirjan kirjoittamisesta. Joillekin kirjojen tekemisestä on tullut pelkkää markkinointia, jolla myydään varsinaista tuotetta eli esimerkiksi konsulttipalveluita.

 

Kirjabisnes on siitä erikoinen markkinatalouden laji, että se ei ole bisnestä ollenkaan, jos ajatellaan suurinta osaa niistä kirjoista, joita vuosittain ilmestyy. Enemmistö kirjoista tuottaa kustantajille vain taskurahoja ja kirjailijalle pelkkiä roposia.

Tyypillinen ennakkopalkkio kirjailijalle valmiista teoksesta on haarukassa 2 000–5 000 euroa. Sen lisäksi tekijä saa pienen prosenttiosuuden kirjan verottomasta myynnistä. Myyntiprovisio alkaa juosta kirjailijan tilille kuitenkin vasta, kun provision määrä ylittää ennakkopalkkiosumman. Toisin sanoen jos kirja myy huonosti, tekijä ei saa muuta kuin ennakkopalkkion.

Aikaa kirjan kirjoittamiseen menee kuitenkin paljon. Vähintään kuukausia tai joskus kokonainen mies- tai naistyövuosi. Pari tonnia siitä on aika pieni korvaus.

 

Tehdäänpä pieni laskutoimitus. “Harry Potter – legenda” oli vuonna 2012 Suomen 20. parhaiten myynyt tietokirja, jota ostettiin 10 500 kappaletta. Kirja on käännösteos, mutta kuvitellaan, että sen olisi tehnyt joku suomalainen innokas Harry Potter -fani. Myyntiprovisio on yhdestä kirjasta pari euroa. Hän olisi saanut teoksen kirjoittamisesta karkeasti laskien 21 000 euroa. Se on vain noin puolet siitä, mitä keskimääräinen suomalainen tienaa vuodessa tavallisessa päivätyössä, eikä tässä laskussa ole vielä huomioitu edes kirjailijan eläke- ja muita kuluja.

Vuonna 2012 julkaistiin yli 1 600 tietokirjaa. Jos kirjailija onnistuu pääsemään teoksellaan kaikkien kilpailevien kirjojen joukossa parhaiten menestyvään prosenttiin, hän tienaa silti reilusti vähemmän kuin keskimääräinen palkansaaja.

Kuulostaako hyvältä diililtä?

Tilannetta paikkaavat apurahat. Tyypillisesti kuitenkin vain noin joka kymmenes apurahahakemus hyväksytään.

 

Yksi tämän kirjasyksyn mielenkiintoisia uutuuksia on ollut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajan Heikki Aittokosken paikoitellen synkkä ja samalla humoristinen kirja Narrien laiva, jossa Aittokoski kiertää maailmaa rikkaiden ja köyhien parissa.

Aittokoski ryhtyi tekemään apurahahakemuksia kirjaansa varten vuotta ennen kuin hänen oli määrä jäädä vuorotteluvapaalle kirjaa kirjoittamaan. Hän laati yli 20 apurahahakemusta ja sai yhteensä 31 000 euroa neljältä säätiöltä.

Kirjan suoriin kustannuksiin upposi matkoineen, työhuoneineen, vakuutusten sotariskilisineen – Aittokoski kävi muun muassa Somaliassa – ja muine kuluineen 26 500 euroa.

Oman toimeentulonsa Aittokoski maksoi omista säästöistään ja vuorotteluvapaan korvauksesta. Vaikka kirjan ensimmäinen painos myytiin loppuun muutamassa viikossa, Aittokoski jää silti taloudellisesti tappiolle verrattuna tilanteeseen, että hän olisi käynyt säännöllisesti töissä tuon vuoden aikana. Aittokoskea ei silti harmita, sillä hän halusi vain kirjoittaa, kirjoittamisen ilosta.

Kun keskustelin Aittokosken kanssa näistä kuluista, hän tuumi osuvasti:

– Useimmat kirjailijat haluaisivat elää kirjoittamisellaan. Toive on enemmän kuin kohtuullinen, mutta sen toteuttaminen kohtuuttoman vaikeaa.

Muistinko jo mainita, että yleisten kirjojen myynti laski vuonna 2012 7,5 prosenttia ja tietokirjojen myynti 11,8 prosenttia?

Rikastuminen kirjoittamisella on suotu tällä erää vain muutamalle hittitehtailijalle, kuten Sofi Oksaselle.

Kirjojen kirjoittamisesta ei kannata unelmoida, ellei taskussa satu olemaan omien säästöjen tai muhkeiden apurahojen muodossa paljon rahaa. Kirjojen tekeminen on vähän kuin hauska harrastus tai kulttuuriteko.

No, näyttäähän se toki hyvältä myös ansioluettelossa.

Työ on valmis

Luontokuvaajan matkaopas saapui painostaUtön tunnelmaaSiinä ne nyt ovat.

Posti toi tänään 15 kilon edestä Luontokuvaajan matkaopasta eteiseeni. Selailin kirjan läpi ja olin jopa hieman yllättynyt, miten hienoa työtä kirjapaino on tehnyt. Kuvat näyttivät teräviltä ja värit olivat kohdallaan. Muutamassa kuvassa tumma pää oli hieman tummempi kuin näytölläni, mutta erot olivat aika marginaalisia.

Seuraavaksi vuorossa onkin kova työ, kun signeeraan pinon kirjoja ja postitan ne ennakkotilaajille ja nyt kirjan ilmestyttyä teoksen tilanneille. Huhhuh. Tässähän tuntee itsensä ihan Korvatunturin tontuksi!

Luontokuvaajan matkaopasta voi tilata edelleen nettisivujeni kautta.

Luontokuvaajan matkaopas on nyt tilattavissa

Kesällä 2012 sain ajatuksen kirjasta, joka esittelisi hyviä luontokuvauspaikkoja Suomessa ja ulkomailla. Idea oli ehkä vähän hullu, mutta kirja lopulta syntyi. Aineisto lähtee huomenna painoon, joten iso työ alkaa olla viimein valmis. (Huhhuh!)

Luontokuvaajan matkaopas on nyt ennakkotilattavissa nettisivujeni kautta. Kirja ja lasku tipahtavat tilaajan postilaatikkoon muutaman viikon kuluessa.

Tästä hyvä lahjakirja joulua ajatellen?

Luontokuvauksesta on tullut suosittu harrastus. Jossain vaiheessa harrastaja on kiertänyt kotinurkat ja mieli tekee maisemiin, joissa hienoimmat luontokuvat syntyvät. Mutta minne?

Luontokuvaajan matkaopas esittelee parhaita kotimaisia ja ulkomaisia luontokohteita. Kirja antaa vinkit kuvauksellisimpiin paikkoihin ja kertoo, mihin aikaan kannattaa olla liikkeellä. Selväksi tulee sekin, millaisiin vastoinkäymisiin matkailijan on syytä varautua, mitä iloisia yllätyksiä hän saattaa kohdata ja millaisella budjetilla kannattaa lähteä matkaan.

Suuntaat sitten Koillismaan parhaille paikoille, Norjaan, Afrikkaan tai kotisohvalle haaveilemaan, tästä kirjasta on sinulle hyötyä ja iloa.

Tässä kirjassa on muun muassa hyvää tietoa Afrikan matkasta haaveilevalle, Hannu Hautalan vinkit Viroon, Jari Peltomäen tietoa kotkista, keinoja välttää pahin moka Kuusamon parhaalla maisemakuvauspaikalla ynnä muuta.

Page 1 of 5

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén