Havaintovihko - Tuomo Björkstenin blogi

Ajatuksia, havaintoja ja kommentteja siihen, mitä tuolla ulkona tapahtuu

Tag: media (Page 1 of 5)

Hautausmaalla on paljon elämää!

Teimme tänään kahden helsinkiläisen papin kanssa suoraa lähetystä Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Kävimme katsomassa, millaista elämää hautausmailta löytyy – ja sitähän löytyy myös öisin! Kaksi Aamu-tv:ssä näytettyä pätkää on leikattu yhteen koosteeseen Areenassa. Teemme jatkossakin Aamu-tv:ssä ja Ylen uutisissa suoria lähetyksiä luonnosta. Jos keksit hyviä ideoita, mistä aiheista suoria kannattaa tehdä, vinkkaa!

Ylen uutisten kävijämäärät eri osioittain

Ylen Leevi Kokko kokosi julkiseen taulukkoon Ylen uutisten nettisivujen kävijämäärät vuoden ajalta eri osioittain. Taulukosta näkee esimerkiksi maakunnissa sijaitsevien toimitusten nettijuttujen lukijamäärät tai kuinka paljon ulkomaanuutisia on luettu.

Ylen Aamu-tv suorassa lähetyksessä teeren soitimella

Teeret soitimellaOlimme 3.4.2014 tekemässä Ylen Aamu-tv:hen suoraa lähetystä teeren soitimelta yhdessä ammattiluontokuvaaja Jari Peltomäen ja Yle Oulun Antti Pylvään kanssa. Lähetys onnistui mainiosti (ks. lähetys Areenassa) ja siinä sivussa syntyi uusia teerikuvia.

Luontokuvaajan matkaopas on nyt tilattavissa

Kesällä 2012 sain ajatuksen kirjasta, joka esittelisi hyviä luontokuvauspaikkoja Suomessa ja ulkomailla. Idea oli ehkä vähän hullu, mutta kirja lopulta syntyi. Aineisto lähtee huomenna painoon, joten iso työ alkaa olla viimein valmis. (Huhhuh!)

Luontokuvaajan matkaopas on nyt ennakkotilattavissa nettisivujeni kautta. Kirja ja lasku tipahtavat tilaajan postilaatikkoon muutaman viikon kuluessa.

Tästä hyvä lahjakirja joulua ajatellen?

Luontokuvauksesta on tullut suosittu harrastus. Jossain vaiheessa harrastaja on kiertänyt kotinurkat ja mieli tekee maisemiin, joissa hienoimmat luontokuvat syntyvät. Mutta minne?

Luontokuvaajan matkaopas esittelee parhaita kotimaisia ja ulkomaisia luontokohteita. Kirja antaa vinkit kuvauksellisimpiin paikkoihin ja kertoo, mihin aikaan kannattaa olla liikkeellä. Selväksi tulee sekin, millaisiin vastoinkäymisiin matkailijan on syytä varautua, mitä iloisia yllätyksiä hän saattaa kohdata ja millaisella budjetilla kannattaa lähteä matkaan.

Suuntaat sitten Koillismaan parhaille paikoille, Norjaan, Afrikkaan tai kotisohvalle haaveilemaan, tästä kirjasta on sinulle hyötyä ja iloa.

Tässä kirjassa on muun muassa hyvää tietoa Afrikan matkasta haaveilevalle, Hannu Hautalan vinkit Viroon, Jari Peltomäen tietoa kotkista, keinoja välttää pahin moka Kuusamon parhaalla maisemakuvauspaikalla ynnä muuta.

Älä ryhdy kirjoittamaan kirjaa

Hyvä ystävä. Minulla on sinulle pari vinkkiä.

Jos haluat paljon rahaa, älä ryhdy kirjoittamaan kirjaa. Jos haluat mainetta ja selkääntaputtajia, älä ryhdy kirjoittamaan kirjaa. Jos haluat helpon ja mukavan työtehtävän, älä ryhdy kirjoittamaan kirjaa.

Edellinen kirjani Kaakkurin tarina ei tuonut paljon rahaa, vastaanotto oli samaan aikaan sekä ylistävä että suorastaan vihamielinen ja hommaan paloi aikaa aivan tolkuttomasti.

Jostain syystä teen toisin kuin opetan, joten pakerran parhaillaan uutta kirjaani, joka ilmestyy joulumarkkinoille. Teksti alkaa olla kasassa ja seuraavaksi taitetaan. Onneksi projektin vahvin lenkki on taittaja Elina Reineck, joka taikoo tarvittaessa kurasta kultaa.

Synnyttäminen oli Reutersin kuvaajalle paljon helpompaa kuin kuninkaallisen vauvan kuvaaminen

Vanha tuttuni Reutersin kuvaaja Suzanne Plunkett kertoo blogikirjoituksessaan, että hänen oman tyttärensä synnyttäminen St. Maryn sairaalassa Lontoossa oli paljon kevyempi juttu kuin kuninkaallisen Yrjö-vauvan kuvaaminen saman sairaalan edessä.

Reutersin oli pakko saada kuvat uudesta vauvasta. Kuvaajat valmistautuivat tapahtumaan etukäteen huolellisesti. He selvittivät muun muassa, onko Kate oikea- vai vasenkätinen. Tällä yritettiin ennakoida, kummalla puolella tuore äiti kannattelee vauvaa.

Kadun päässä päivysti joukko kuvaajia 600-millisten putkien kanssa. He yrittivät saada tallennettua vauvan ilmeen. Tv-kuvassa näkyi, että ainakin BBC:llä oli paikalla myös helikopteri.

Ylen uutistoimituksessa jännitettiin maanantaina ja tiistaina, mihin aikaan vauva syntyy ja milloin tulokas esitellään medialle. Britannian hovi kertoi vauvasta sopivasti puolisen tuntia ennen klo 22.55 uutislähetystä. Riittävien tietojen keräämiseen sähkeeseen meni hetken aikaa, ja uutisankkuri joutui juoksemaan studioon pari minuuttia ennen lähetyksen alkua. Tiistaina kuninkaalliset astuivat kameroiden eteen klo 21.10 Suomen aikaa, joten meille jäi hyvin aikaa tuupata tuoreet kuvat klo 21.50 uutislähetykseen.

Aamulehti vaihtaa tabloidiin ja kovaan maksumuuriin

Aamulehti kertoi tänään vaihtavansa broadsheetin tabloidiin. Samalla lehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kertoi, että Aamulehti.fi:hin rakennetaan “kova” maksumuuri. Jutuista pitää siis maksaa ennen kuin pääsee lukemaan.

Aikatauluksi asetetaan vuosi. Menestyksekäs kova maksumuuri (tai maksumuuri ylipäätään) on on hurja ja mielenkiintoinen tavoite tilanteessa, jossa lehden verkkopalvelua tehdään pienellä, muutaman hengen miehityksellä.

Jotta kova maksumuuri aidosti toimii, Aamulehden pitäisi kyetä räjäyttämään nettiin tekemisen tapa, saada kaikki toimittajat kirjoittamaan verkkoon. Lisäksi teknistä toimivuutta pitäisi parantaa. Verkkopalvelu ei vieläkään kestä isoja kävijäpiikkejä, ja maksava yleisö tuskin antaa sitä anteeksi.

Päivitys: Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kommentoi Facebookissa Aamulehden suunnitelmia. Ne eivät ole ihan niin yksioikoisia kuin HS:n jutusta voisi ymmärtää. Hyvä AL!

Toimittajat panttasivat tietoja Jemenissä kaapatuista suomalaisista

Jemenissä kaapatut kaksi suomalaista on vapautettu. Helsingin Sanomien tietojen mukaan he saapuvat huomenna Itävallan kautta Helsinkiin.

Suomen tiedotusvälineet, mukaanlukien iltapäivälehdet, eivät halunneet julkaista liian yksityiskohtaisia tietoja Jemenissä siepatuista Atte ja Leila Kalevasta ennen tätä päivää. Tietoja hyvin aktiivisesti pantattiin, koska pelättiin, että kaappaajat alkaisivat pitää radikaali-islamistisia terroristiryhmiä tutkinutta yliluutnanttia “vastapuolen vakoojana”, joka pitää nopeasti tappaa. Toivottavasti kaikki median kuluttajat muistavat tämän, kun seuraavan kerran pohditaan sitä, onko toimittajilla (tai iltapäivälehtien toimittajilla) moraalia.

Hauki on kala, hauki on kala

Presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio tänään Ilta-Sanomissa Rita Tainolan haastattelussa:

– Varmasti tulee vielä paljon mielenkiintoisia asioita eteen, hän miettii tulevia vuosiaan presidentin puolisona.
Kun Haukio kulkee miehensä rinnalla, hän antaa tälle tilaa.
– Tärkein tehtäväni on tukea presidenttiä kaikessa, mitä hän tekee. Puolison tehtävä on tukea toista kaikessa, millaista tukea hän sitten tarvitseekaan, hän summasi.
Mikä on teidän roolinne presidentin puolisona?
– Pidän itsestään selvänä, että minun roolini presidentin rinnalla on tukea häntä, hän vielä painotti.

Tähän ei kyllä ole enää mitään lisättävää.

Uusi versio Tuoreet uutiset -palvelusta

Julkaisin näin pääsiäisen kunniaksi (hyvää pääsiäistä kaikille!) uuden version Tuoreet uutiset -palvelusta. Uutuutena 6.0-versiossa on sarake, joka haistelee, mitä uutisia verkossa on luettu erityisen paljon.

Uusi kuutosversio myös skaalautuu automaattisesti ilman erillistä sivulatausta kaikille mobiililaitteille.

Aiemmista versioista tuttuja ominaisuuksia:

  • Tuoreita uutisia asiallisista uutislähteistä
  • Päivän pääuutiset niputettuna
  • Mielipiteitä ja kolumneja tarjolla
  • Palvelu tunnistaa, mitä uutisia jaetaan Facebookissa
  • Huomaa, jos jotain uutista on päivitetty ja kertoo, mistä uutisista on tarjolla uutta tietoa

Kehitysideoita palvelusta saa heittää minulle sähköpostilla: tuomo@tuomomedia.fi.

Palvelun etusivu täällä: www.tuoreetuutiset.fi.

Page 1 of 5

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén